Search (Don't Edit)

Постоянные читатели

"Haha! Takutt!!.."


Secawan kopi panas boleh mengecas handphone

kopi caj telefon Kopi Boleh Mengecas Telefon Bimbit
Haaa mesti korang pelikkan? Pernah tak lalui masalah kehabisan telefon bimbit terutama saat genting? Mestilah pernah ye dak? Telefon ibarat nyawa kot sekarang nih. 

Sekarang ni korang tak perlu runsing lagi kerana secawan kopi panas atau sejuk sudah mampu menyelesaikan masalah anda yang sering kehabisan bateri telefon bimbit. Sebuah syarikat elektronik beribu pejabat di New Castle, Pennsylvania di Amerika Syarikat, Epiphany Labs telah mencipta prototaip pengecas yang kuasanya dijana menggunakan minuman panas atau sejuk untuk memastikan bateri telefon sentiasa penuh.

Ciptaan yang dikenali sebagai The Epiphany One Puck mempunyai dua bahagian berwarna merah untuk air panas dan biru bagi air sejuk. Gajet tersebut menggunakan penjana yang dikenali sebagai Stirling untuk menukarkan tenaga haba kepada tenaga elektrik yang kemudiannya disambungkan kepada telefon bimbit melalui kabel USB.

Buat masa ini, firma Epiphany Labs masih menguji tempoh yang diperlukan gajet itu untuk mengecas telefon bimbit berdasarkan tahap kesejukan atau kepanasan sumber. Pegawai Epiphany Labs, Tim Joseph berkata, pihaknya masih mengumpul dana bagi merealisasikan projek tersebut untuk memasarkan gajet berkenaan secara besar-besaran.

“Idea menggunakan penjana Stirling bukan perkara baharu, tetapi tiada pihak yang berjaya menghasilkan gajet berguna yang dijual secara meluas di pasaran. “The Epiphany One Puck dijangka mula dijual pada awal tahun depan dengan harga AS$114 (RM351) seunit,” katanya.
Haaaaaaa amacam? Teruja tak? Kalau dijual, kompem aku pun grab satu. Hikhik

Jom makan nugget belalang. Ade beran??


 Belalang kunyit(Valanga nigricornis) sering dijadikan snek warga Gunungkidul berupa belalang goreng. Snek ini berprotein tinggi. Kali ini seorang mahasiswa mengolahnya yang menjadi nugget yang  enak!Pada keadaan basah, protein belalang boleh mencapai 40 peratus dan selepas kering dan digoreng meningkat menjadi 60 peratus. Kerana tingginya kandungan protein,, belalang boleh dijadikan alternatif sumber protein haiwan. Belalang kunyit biasanya hidup pada pokok jagung, pucuk pohon jati dan mengkudu. Mahasiswa Fakulti Teknologi Pertanian (FTP) Universitas Gadjah Mada (UGM), Ridho Andika Putra, belalang diolah menjadi nugget. Nugget ini boleh digunakan oleh anak-anak hingga orang dewasa sebagai lauk mahupun snek."Belalang kami olah jadi nugget. Dari segi pembentangan sangat praktikal. Selama ini kalau kita melihat olahan belalang umumnya hanya digoreng dengan tekstur masih kasar," ungkap Ridho, di FTP UGM.Ridho mengaku membuat produk belalang nugget merupakan usaha untuk meningkatkan nilai tambah dalam aspek bentuk dan cara penyajiannya. Produk olahan inipun diharapkan membantu memenuhi konsumsi protein masyarakat.


"Ini bentuk pembangunan kepelbagaian makanan tempatan yang tidak bergantung import. Sebagai sumber makanan yang kaya protein, nugget belalang diharapkan membantu pengambilan pemakanan untuk masyarakat miskin, kerana harganya yang berpatutan," katanya.

 
Proses pembuatan belalang nugget tidak terlalu rumit. Pertama, belalang dibersihkan dan dikukus setengah masak. Kemudian digiling kasar dan dicampur dengan tepung kandum yang telah diayakkan. Bahannya terdiri dari bawang putih, lada, garam dan serbuk perisa, tepung sagu, air, dan telur ayam.



 
Selanjutnya belalang halus dicampur dengan adunan rempah dan tepung, dikukus dalam loyang dan dikukus hingga masak selama 15 minit. Kemudian disejukkan dan dipotong-potong segi empat, disalut dengan putih telur dan tepung jagung."Setelah itu digoreng hingga kuning keemasan. Nugget belalang siap dimakan," kata Ridho

Lelaki ampunkan pembunuh anaknya jika pembunuh tersebut berjaya hafal al-Qur'an

Rabia al-Dousari boleh jadi termasuk dalam golongan lelaki yang sangat pemaaf. Dia berjanji bakal memaafkan kesalahan Faisal al-Amiri, yang terbukti bersalah membunuh anak lelakinya bernama Abdullah.

Namun janji tersebut bersyarat, dimana Faisal akan dibebaskan dari hukuman penjara sekaligus terlepas hukuman mati jika berjaya menghafal Alquran, seperti dipetik daripada stesen televisyen Al Arabiya
Faisal al-Amiri mencium kening Rabi al-Dousari, iaitu ayah kepada Abdullah.

Perbicaraan di daerah sebelah timur Arab Saudi itu telah memutuskan Faisal bersalah membunuh Abdullah dalam sebuah pergaduhan. Sesuai syariat Islam yang diamalkan di negara itu, Faisal dihukum mati. Pelaksanaan hukuman mati dilakukan dengan cara dipancung kepalanya.

Tetapi, Faisal boleh bebas dari semua hukuman itu sekiranya keluarga Abdullah mahu memberikan keampunan. Mahkamah Tinggi di situ mendorong agar Dousari  memaafkan kesalahan Faisal.

Dousari menolak wang pengganti darah anaknya. Dia hanya memberikan syarat supaya Faisal menghafal kitab suci umat Islam itu.

Dousari barangkali yakin Faisal tidak akan mengulangi dosa itu lagi bahkan berubah menjadi soleh setelah menghafal Alquran.

P.S :  “Dalam qisas ada kehidupan untuk kamu, wahai orang-orang empunya minda, supaya kamu bertakwa” (2:179)

Sumber : AMEKAW , billyinfo.blogspot.com

3 Lelaki Terpaksa Dibawa Keluar Dari Arab Saudi Kerana Terlalu Kacak

Dubai: Sekurang-kurangnya tiga lelaki yang menghadiri satu festival kebudayaan tahunan di Arab Saudi terpaksa dibawa keluar dari negara itu selepas pegawai polis agama menyifatkan mereka sebagai terlalu ‘kacak’ untuk tinggal di negara berkenaan. 

gambar hiasan..Maher zain
Ketiga-tiga lelaki terbabit adalah delegasi dari Emiriah Arab Bersatu (UAE), yang terbabit dalam Festival Kebudayaan dan Warisan Jenadrivah di Riyadh, apabila anggota mutaween terbabit tiba-tiba menyerbu pusat berkenaan dan membawa ketiga-tiga lelaki terbabit.

Bimbang pengunjung wanita

“Pegawai festival berkata bahawa ketiga lelaki UAE terbabit dibawa keluar kerana alasan mereka terlalu kacak dan Suruhanjaya Amar Makruf Nahi Mungkar dikatakan bimbang pengunjung wanita boleh jatuh hati dengan mereka,” lapor akhbar berbahasa Arab, Elaph.

Delegasi negara UAE terbabit terpaksa dihantar pulang ke negara asal mereka.

Berdasarkan kenyataan rasmi yang dikeluarkan delegasi UAE terbabit berikutan insiden itu berkata bahawa, polis agama terbabit sebenarnya terkejut dengan kehadiran seorang artis wanita dari UAE. - Agensi

Kisah gangster yang nangis

Lebih kurang 17 tahun yang lalu masa aku di sekolah menengah, ada dua orang budak yang sangat dikenali dalam kelas aku. Diorang ni nakal gila sampai tahap yang boleh dikategorikan sebagai jahat jugak  la. Sorang budak ni namanya pangkal S dan sorang lagi pangkal A.

Suatu hari S ni mencarut guna slang negeri dia. Kebetulan aku baru je tukar sekolah kat situ so aku tak berapa nak mahir slang negeri dia. Dia mencarut guna nama tokwan aku. Jahat tak? Jahat la tu bagi aku. Mentang-mentang la masa tu aku tak paham. Dia ulang-ulang cakap depan aku. Aku buat bodo la sebab aku tak paham.

Ni pulak kisah pasal A. Suatu hari A ni sorok jaket hujan aku. Puas aku cari. Last-last aku dapat tau jugak dia yang curi. So aku pun mintak la baik-baik. Pastu dia boleh buat main pas-pas (macam main monkey) pulak dengan kawan dia. Sampai dekat kawan yang terakhir cikgu pun datang. Budak yang last ni pun simpan kejap jaket aku tu. Habis je kelas aku lekas-lekas pegi dekat budak yang pegang jaket  aku. Last-last terjadi pergaduhan kecil antara aku ngan budak tu. Tapi tak melarat la, cuma ada budak yang gi report pasal gaduh tu. Cikgu pun soal siasat. Ternyata A yang bersalah dan cikgu rotan si A. Padan muka.

Suatu hari , abis je kelas makmal , aku dengar bunyi bising-bising kat luar makmal. Budak-budak semua pergi tengok. Rupanya si A baru lepas kena penumbuk ngan sorang budak. Budak tu steady je tapi kelihatan macam orang tengah tahan marah. Si A ni hidung dia berdarah pastu nangis teresak-esak sambil mencabar lagi budak yang tumbuk dia tu. Budak tu tak buat apa-apa. Budak-budak yang lain suruh si A cool down. Haha, heran pulak aku tengok si A time tu. Tak la gangster sangat..

Ni pulak kisah si S. Masa tu aku kawan baik ngan sorang budak dari Sg. Besi. Dia memang pure cakap KL. Budak ni kalau jadi gangster memang sesuai, tapi dia memang budak yang bagus sebab dia tak pilih untuk jadi macam tu. Biar aku kenalkan budak Sg. Besi ni sebagai H. Suatu hari ni tah macam mana si S boleh duduk sebelah H. Biasanya si S ni duduk ngan si A. Maklum la, diorang ni perangai memang sama jahat. Sesuai sangat 'couple' sekali. So masa tu cikgu baru masuk kelas dan ketua kelas perintahkan untuk bangun , beri ucapan selamat dan duduk semula. Semua budak duduk atas kerusi. Si S ni mula-mula macam nak duduk atas kerusi, rupa-rupanya dia duduk atas udara (kerusi kena tarik dengan si H). Apa lagi, terduduk la pulak si S ni atas lantai. Pastu si S bengang gila dan menumbuk sekali ke belakang si H. Kebetulan masa tu Pengetua tengah melintas di tepi kelas. Terus pengetua panggil dua-dua budak (S dan H) masuk bilik dia. Masa tu aku tengok S dah nak nangis.  Balik je dari bilik pengetua, H pun cerita apa yang berlaku. H cakap lebih kurang cam ni (aku tak berapa ingat sebab dah lama) " Aku kena rotan biasa je, dia (si S) nangis" dalam nada memerli. Si S nampak sangat tak puas hati tapi tak boleh berbuat apa-apa.

Begitulah serba sedikit kisah tentang gangster yang nangis. Masa tu budak-budak tu termasuk aku baru nak meniti alam remaja, tapi perangai jahat macam tu memang ada di mana-mana , sampai le sekarang. Memang tabie manusia macam tu. Ada yang jahat, ada yang baik. Tapi semua manusia mampu untuk berubah ke arah yang lebih baik. Tepuk dada, tanya iman. Sekian.

Segmen Tambah Follower

Dengan dukacitanya admin blog KISAH SEORANG PENGEMBARA JALANAN ingin memberitahu semua bahawa segmen yang telah dianjurkan sebelum tidak berjaya.

Walaubagaimanapun, admin masih ingin menganjurkan lagi sekali segmen yang lebih kurang sama. Hadiah akan admin beritahu kelak. Buat masa sekarang, admin ingin mengetahui jumlah peserta yang berminat dengan segmen yang akan dianjurkan admin ini.

Selain itu, sebarang cadangan atau penambahbaikan berkenaan blog admin ini, ataupun berkenaan segmen yang akan admin anjurkan adalah sangat dialu-alukan.

Sekian untuk kali ini. Terima Kasih semua...

-admin KSPJ-

Budak comel dalam Jerry Maguire

Aku suka sangat tengok budak kat dalam gambar ni. Comel sangat. Pandai cakap pulak tu. Budak ni nampak matang . Tak padan ngan umur.

BTW, filem ni pun best.

The Inception Quotes (Petikan dari filem The Inception)

             


         "She was possessed by an idea...that our world wasn't real"

 "No matter how hopeless I am, no matter how confused. That guilt is always there reminding me the truth"

                          "You planted the idea in my mind"

             "How can it not matter where the train will take you.."

"I miss you more than I can bare, but I have to let you go.."

                               ".......because we will be together"

ROBOT WANITA YANG REAL!


Gambar Robot Wanita Pertama seperti manusia biasa
Nampak Real? Serius macam manusia biasa. Mula-mula tengok gambar dia pun, aku fikir wanita biasa, rupanya robot. Inilah robot wanita pertama yang mempunyai  65 jenis eksperi wajah. Robot ini boleh bercakap, menyanyi dengan ekpresi muka manusia. Tak Percaya? Percayalah… ( Macam lagu Siti Nurhaliza pula..hehe )
Gambar robot wanita Germiniod F Tersenyum
Robot wanita Geminiod F Tersenyum
Gambar robot wanita Geminiod F Bercakap
Robot wanita ini bercakap
Geminiod F adalah robot perempuan yang telah dicipta oleh Hiroshi Ishiguro iaitu pencipta robot di Universiti Osaka Jepun. Harga robot ini lebih murah dari yang dijangkakan iaitu $110,000.

Segmen : Tambah Follower Sambil Berkenalan by blog KSPJ

Salam... buat pertama kalinya blog KSPJ (Kisah Seorang Pengembara Jalanan) ni ingin menganjurkan segmen menambah follower di samping berkenalan dengan semua memandangkan blog ini masih baru, mungkin ramai yang tidak menyedari kewujudan blog ini.


Syarat-syarat untuk join sangat mudah. Syarat-syaratnya ialah :

1 ) Follow blog KSPJ ni (wajib)
2 ) Buat satu entry bertajuk Segmen : Tambah Follower Sambil Berkenalan by blog KSPJ
3 ) Copy paste banner di atas dan link kan ke entry ini
4 ) LIKE page ini  (wajib)
5 ) Tag 2@3 orang rakan anda supaya mereka tahu tentang segmen ni . Kalau rajin tag sampai 3 orang.

Itu saja. Mudah kan? Selamat bersegmen semua!!


Konsep mimpi di sebalik filem THE INCEPTION


Filem ni setakat ni adalah yang paling terbaik bagi aku. Menarik sebab mencabar dari sudut pemerhati filem yang terpaksa memerah otak bagi memahami cerita ini secara keseluruhan.

Walaubagaimanapun kat sini aku tak bercadang untuk menceritakan sinopsis filem, cuma aku ingin menerangkan konsep mimpi yang terdapat dan di gunapakai di dalam filem ini. Konsep pertama adalah untuk memasuki mimpi subjek (orang yang kita ingin dapatkan maklumat) dan seterusnya mendapatkan maklumat tersebut. Di dalam filem ini maklumat tersebut dipanggil sebagai 'idea'.

Cara yang digunapakai adalah, mereka akan memasuki mimpi subjek dengan menggunakan 2 'lapisan' mimpi (paling minimum), kemudian mereka (Cobb dan Arthur) akan mencetuskan suatu idea (rancangan) kepada subjek. Sebagai contoh, setelah memasuki lapisan mimpi yang pertama subjek, mereka (pada permulaan filem hanya 2 orang) akan mencari subjek dan seterusnya cuba berkenalan dengan subjek.(di alam nyata, subjek tidak mengenali mereka). Setelah berkenalan, mereka akan memasuki lagi sekali ke dalam mimpi subjek sewaktu subjek sedang tidur. Mereka menggunakan alat yang dipanggil PASIV (Portable Automated Somnacin IntraVenous) device. Alat ini membenarkan perkongsian mimpi.

Pada lapisan kedua mimpi, subjek lagi sekali tidak akan mengenali mereka,  sama seperti yang berlaku di alam nyata. Pada lapisan inilah Cobb dan Arthur bekerjasama untuk meyakinkan dan juga mencetuskan idea kepada subjek bahawa maklumat di dalam mimpi boleh diekstrak dan seterusnya membolehkan idea subjek (maklumat subjek) dicuri. Cobb kemudian akan menerangkan kepada subjek bahawa dia adalah seorang pakar mengekstrak maklumat di dalam mimpi. Oleh kerana kepakarannya, Cobb akan meminta subjek menerima khidmatnya kerana hanya dia saja yang tahu bagaimana cara untuk menyelamatkan idea subjek dari dicuri oleh orang lain seperti mereka (terdapat juga pengekstrak mimpi seperti mereka di tempat lain). Pada masa inilah Cobb mencuri idea subjek sekiranya subjek bersetuju menerima khidmatnya.


test


Ada wang, boleh 'beli' bini


Untunglah Kaya...

Di China terdapat banyak taikun kaya yang terlalu sibuk nak dating akibat bisnes dan terpaksa membeli bini. Terkini 11 orang hartawan berstatus billionaire menawarkan ganjaran Yuan 50 000 kepadaa agensi perkahwinan yang berjaya mencarikan isteri yang sesuai untuk mereka. Tidak mengejutkan tawaran ini menyebabkan lebih 2000 wanita berpusu-pusu untuk mencuba nasib menjadi calon isteri kepada billionaires ini. Wanita yang menawarkan diri mereka datang bukan sahaja dari China malahan ada yan datang dari Singapura dan Australia. Dari 2000 yang memohon hanya 320 orang diminta menghadiri sesi temu bual bagi mengecilkan selection pool kepada hanya 28 orang. Mereka ditemurah di Guangzhou bagi memasikan;

1) Mereka tidak pernah menjalani pembedahan plastik. Seorang doktor akan memeriksa tubuh mereka bagi memastikan mereka ori.

2) Temu ramah berkenenaan tahap pendidikan dan pemahaman seni. Billionaire mahukan waifu yang ada status dan bukan bimbo semata-mata

3) Ujian psikologi.. bagi memastikan calon bini tidak mental

4) Pemeriksaan bintang Astrologi - Kerana billionaire superstitious dan mahukan waifu yang sesuai dengan bintang zodiak kepala bana dia
5) Saringan akhir dimana calon bini dipasangkan dengan salah seorang dari 11 billionaire.



Oh dan paling best billionaire ini semua mahukan bakal bini yang masih dara. Oh noes.

Inilah dunia moden. Lelaki yang terlalu bekerja keras sampai bini dibeli macam membeli gajet di kedai Seng Hup. Tak sangka ada juga wanita yang sanggup menawarkan diri mereka untuk dibeli sebegini. Well inilah kelebihan lelaki berduit. Bak kata forum Low Yat. "Ada Wang Ada Amoi"






Beckham bakal sertai Liga Malaysia


BEKAS bintang Manchester United, David Beckham dilaporkan bakal menyertai sebuah pasukan Liga Malaysia menjelang jendela perpindahan pemain yang dibuka pada 8 April ini.
Spekulasi ini bertiup kencang selepas Beckham tiba ke China bulan lalu dan memberitahu ingin mengakhiri karier di Asia.

Bagaimanapun pasukan berkenaan enggan mengeluarkan sebarang kenyataan rasmi mengenai perkembangan terbaru ini.
Penyerang veteran berusia 37 tahun itu kini sedang bermain untuk kontrak jangka pendek dengan pasukan kelab Perancis, Paris St Germain (PSG).
Sementara itu, sumber PSG menerusi emel melaporkan, Beckham hanya ‘mengembara’ ke luar Eropah pada saat bertandang ke negara Tembok Besar, baru-baru ini.-Sinar Harian Online
Технологии Blogger.

Start Backlink Code

jubah murahFree Automatic Backlink

Entertainment Blogs
Entertainment blogs


tanda




Backlink Checker SEO Tool by monitorbacklinks.com
link directory


Submit your website to 20 Search Engines - FREE with ineedhits!
SEO Services

link directory
Blogs Directory

Blogarama - The Blog Directory
Photobucket


Blogged.my
My Ping in TotalPing.com





Feedage Grade A rated





Ping your blog, website, or RSS feed for Free

Search Engine


web directory
chrisrossell Blog
HQ Arts BlogsHQ Arts Blogs
Directory submission Test your Internet connection speed at Speedtest.net

pgrnk n ppp


Page Rank


В этом гаджете обнаружена ошибка

fdbrnr

Masukkan email anda untuk mendapatkan tips rahsia buat duit dengan internet.:

Sinopsis, Review, Informasi

ntwkblg

->