Постоянные читатели

Giveaway kepada entry terbaik

Salam kepada semua bloggers di seluruh tanah air..

Kat sini saya ada menganjurkan satu peraduan menulis entry bertajuk 'Pengalaman paling cemas dalam hidup anda'. Anda boleh menulis entry anda minimum sebanyak 350 patah perkataan dan maksimum 700 patah perkataan. 

Untuk menyertai peraduan ini, anda harus menjadi 'follower' blog Kisah Seorang Pengembara Jalanan ini terlebih dahulu.

Setelah siap menulis entry, sila post kan link entry anda ke ruangan komen. Pastikan nama di follower dan di ruangan komen adalah sama bagi memudahkan saya mengenalpasti entry yang anda telah hasilkan.

Hadiah misteri menanti pemenang yang bertuah . Kriteria pemilihan entry terbaik adalah berdasarkan entry yang mempunyai jalan cerita paling menarik menurut hemat penulis blog ini.

Tempoh peraduan adalah sah bermula saat ini sehingga di beritahu kelak.

Selamat menulis...

Video yang berisiko jika ditonton

Tengok di sini ------------->VIDEO

video kelakar gila abad ini. hehe




Mungkin korang rase tak kelakar mane pun. Tapi itu la bak kata orang, bukan saja kecantikan, lawak pun subjektif sebenarnya. Ada orang gelak, ada orang yang tak gelak...ada juga yang blur. haha. Terperanjat ular tu. Siap boleh reverse balik.


Johan dan Zizan (Raja Lawak) bergaduh

>
Jika sebelum ini Johan lebih popular dengan gandingannya bersama Zizan sebagai Jozan, namun sejak kebelakangan ini, pemilik nama Muhammad Yazid Lim ini dilihat lebih selesa bergerak secara individu.

Ada desas-desus timbul kononnya pasangan pelawak yang dilahirkan dari program realiti Raja Lawak ini telah bergaduh dan kini membawa haluan masing-masing. Berpeluang bertemu dengan Johan baru-baru ini digunakan GUA untuk bertanyakan perihal isu yang timbul.

“Hubungan kami tak ada apa-apa masalah. Desas-desus yang kata kami bergaduh itu tidak benar sama sekali. Bukan kami sampai tak bertegur sapa namun masing-masing sibuk dengan program masing-masing.

“Cerita ini juga tidak benar kerana saya baru saja berjumpa dengan dia. Mungkin ada orang yang tidak berpuas hati dengan kami sebab itu timbul cerita ini,” ujar Johan sambil berharap isu ini tidak timbul lagi selepas ini.

Selain muncul dalam program 'Edisi Khas', Johan kini sedang popular menerusi filem 'Raya Tak Jadi', terbitan Lineclear Motion Pictures dan Grand Brilliance. Difahamkan, filem pertama lakonan Johan di bawah arahan Prof. A. Razak Mohaideen itu sudah mencapai kutipan sebanyak RM4juta pada hari ketujuh tayangannya.

Biarpun bergerak secara solo, namun tawaran yang diterima oleh Johan tidak pernah putus-putus. Selepas filem 'Raya Tak Jadi', Johan bakal muncul pula dengan filem, 'Libas', lakonannya bersama Rosyam Nor dan Scha Al-Yahya pada 29 September lalu. Selain itu, Johan juga akan muncul dengan filem 'Bujang Terlajak', digandingkan bersama dengan Saiful Apek dan Nabil Raja Lawak.

Adegan filem Titanic yang tak boleh ditayangkan (lawak)


YANG INI SILAP TENGGELAM BUKAN KAPAL YANG
TENGGELAM MUNGKIN INI VAN YANG MEMBAWA PENUMPANG
YANG INI YANG BELAKANG TU SEKSI SANGAT
YANG INI KERANA ADEGAN DIA NGERI SANGAT

Kisah Yuna dan kekasih mat salihnya, Julian

Saya Tak Tolak Julian Jodoh Saya – Yuna


Yunalis Zarai


KUALA LUMPUR – Selepas hubungan cinta penyanyi wanita, Yunalis Zarai dengan pelakon lelaki, Qi Razali terputus di tengah jalan, dikhabarkan Yuna mempunyai pengganti Qi yang bernama Julian.
Akan tetapi, Yuna ketika itu tidak memberikan sebarang maklum balas mengenai kisah tersebut.
Selepas berlangsungnya majlis kesyukuran sempena kemenangannya di Anugerah Juara Lagu 27 (AJL27) baru-baru ini, Yuna membuka mulut mengenai hubungannya dengan Julian.
Kata Yuna, dia tidak menolak sekiranya takdir Tuhan menentukan mereka berdua mempunyai jodoh dan berakhir ke jinjang pelamin.
“Jodoh kita tak tahu. Saya pun single. Walaupun berlainan agama, bagi saya kita semua sama.
“Saya tak judgemental, begitu juga dengan keluarga saya,” kata Yuna yang dipetik dari Malaysian Digest.
Pun begitu, Yuna menegaskan dia tidak mahu memikirkan soal cinta atau mempunyai keinginan bercinta dengan mana-mana lelaki.
Ini kerana, Yuna mahu fokus dalam kerjaya nyanyiannya selain mahu mencapai cita-citanya terlebih dahulu.
“Tapi buat masa sekarang, saya nak fokus pada karier. Umur saya dah 27 tahun, saya tak boleh nak buang masa lagi. Banyak lagi perkara yang saya nak capai dalam karier,” katanya.
Bercerita mengenai perkenalannya dengan Julian, Yuna memberitahu Julian adalah sahabatnya sendiri dan merupakan jurufoto rasmi kepada dirinya.
Kata Yuna, Julian sudah lama teringin datang ke Malaysia dan berkesempatan pulang pada November tahun lepas atas urusan kerja, Yuna mengajak Julian dan menjadi jurufotonya.
“Dia kawan saya. Sebenarnya dia dah lama nak datang ke Malaysia tapi dia tak kenal sesiapa di sini. Jadi masa bulan November tahun lalu saya balik ke sini dan kebetulan saya terlibat dengan banyak majlis hiburan, konsert jelajah dan persembahan.
“Jadi saya katakan padanya, dia boleh jadi jurugambar saya. Memang sepanjang dia kat sini, tugas dia ambil gambar saya,” terang Yuna.
Oleh: NAIMAH SHAARI

Jenis SMS tentukan tahap hubungan sesebuah pasangan


Tahukah anda bahawa dengan SMS kita dapat mengetahui sejauh mana hubungan sesuatu pasangan itu? Perkataan yang anda gunakan akan mendedahkan sejauh mana kegembiraan anda bersama pasangan anda. Berikut adalah senarai 'checklist' untuk anda lihat :


1) Saya

Skrol ke bawah senarai SMS yang anda hantar kepada pasangan anda dan lihat berapa kerap anda menggunakan perkataan 'saya' terhadap pasangan anda. Para pengkaji dari Wayne State University mendapati bahawa, semakin kerap seseorang wanita itu menggunakan perkataan 'saya' di dalam SMSnya, semakin bahagia hubungannya dengan pasangan tersebut. Mengapa? Wanita-wanita ini sebenarnya membuka ruang kepada hubungan yang lebih erat dan dalam masa yang sama mengekalkan sifat ketidakbergantungan kepada pasangannya, di mana ia amat penting kepada sesuatu perhubungan yang sihat, ulas seorang pengkaji iaitu Richard Slatcher, Ph.D.

2) Perkataan yang mempunyai unsur perasaan(emosi)

Perkataan yang mempunyai unsur perasaan juga menyumbang kepada sesuatu hubungan yang berkualiti. Walaubagaimanapun, terdapat beberapa perbezaan antara lelaki dan wanita. Lebih banyak perkataan yang positif seperti 'sayang', 'seronok', dan 'bagus' yang seorang lelaki gunakan di dalam SMSnya, lebih stabil dan bahagia sesuatu hubungan tersebut, tambah Slatcher. Walaubagaimanapun, bagi wanita pula, anda harus berjaga-jaga dengan perkataan yang negatif seperti 'tak seronok' atau 'tak bagus' kerana ini akan menunjukkan ketidak puasan hati di dalam sesebuah hubungan.

3) Kod rahsia

Adakah anda berkongsi sesuatu kod rahsia di dalam apa-apa sistem pesanan ringkas? Jika ya, anda sebenarnya sedang melindungi ikatan perhubungan antara anda dan pasangan anda! Pasangan yang menggunakan gelaran rahsia yang khas untuk pasangan, ayat yang tak mudah difahami orang lain dan juga gurauan yang hanya difahami oleh anda dan pasangan, adalah lebih berpuas hati terhadap hubungan mereka berbanding pasangan yang tidak menggunakan apa-apa jua jenis kod rahsia. Kajian ini disiarkan di dalam     Journal of Social and Personal Relationships.

Bloglist Blogger Baharu 2013 | Segmen Tambah Follower !



KLIK banner di atas untuk join segmen Bloglist Blogger Baharu 2013.

blog ID=8322095055920714414

 

Jom Tingkatkan Follower Sampai Puas







Saya sebenarnya agak konfius sedikit sebab saya dari 2 blog yang berlainan tetapi dari segmen yang sama. Tak pasti samada banner di atas atau banner di bawah. Setelah di selidik, nampaknya ramai yang menggunakan banner seperti di bawah.


Demi menaikkan follower kerana saya merupakan blogger yang baru berkecimpung dalam bidang blogging ni, maka saya join jugak segmen ni.

Maafkan saya kerana kekeliruan ini. Maklumlah, saya ni blogger baru....

Saya sebenarnya dari blog mohdnoorshawal dan mengikutnya saya perlu LIKE kedua-dua fanpage nya. Fanpage yang dimaksudkan adalah Mohd Noor Shawal's blog dan Assalamua'laikum. Mohd Noor Shawal's blog memang saya dah jumpa dan LIKE tetapi saya musykil kerana fanpage Assalamualaikum tu saya tak jumpa.

Fanpage lagi satu tu yang saya jumpa adalah Alhamdulillah. Mungkinkah MohdNoorSyawal telah tersalah taip? Mungkinkah yang dia maksudkan adalah Alhamdulillah, bukan Assalamualaikum?

Jumlah follower blog ini setakat ini adalah 9 orang sehingga tarikh entry ini di update.

Jom ke fanpage saya di  http://www.facebook.com/pages/Aku-Hidup-Dalam-Greens/364257986991152?sk=app_208195102528120. Macam-macam info menarik ada...

Jom Tingkatkan Follower Sampai Puas

Pendidikan di Malaysia bakal guna komputer riba kepada semua pelajar

Muhyidin YassinPada hari ini, didalam urusan pembelajaran di sekolah, buku teks digunakan oleh para pelajar dan juga guru. Namun, dengan arena teknologi yang semakin berkembang pesat, ia kelihatan mungkin dalam masa setahun dua lagi ia akan digantikan dengan penggunaan komputer riba.
Perkara ini dikongsikan oleh Menteri Pendidikan Malaysia – Muhyiddin Yassin kepada Utusan, dimana dikatakan usaha ini bakal meningkatkan kualiti pembelajaran di negara, disamping melahirkan pelajar yang cemerlang dan juga mempunyai pelbagai kemahiran.
Untuk memudahkan pelajar, dan mengurangkan kos tanggungan ibu bapa, ia akan mengekalkan skim pinjaman sebelum ini seperti buku teks, dimana pelajar akan diberikan pinjaman komputer riba pada awal tahun, dan kembalikan ia kepada pihak sekolah setiap kali selesai sesi persekolahan.
Namun, bilakah perkara ini akan diimplementasikan masih belum diketahui sepenuhnya buat masa ini.

Facebook kategori media paling popular di Malaysia

Mungkin ramai yang mengenali akan Burson-Marsteller, salah sebuah agensi perhubungan awam dan komunikasi terkemuka di Asia Pasifik. Menariknya adalah dimana kini mereka telah pun mengeluarkan sebuah infografik ringkas, memperlihatkan penggunaan laman-laman sosial dikalangan para pengguna Malaysia dan juga negara Asia Pasifik yang lain.

Secara ringkasnya, kini kadar penembusan internet di Malaysia telah pun melangkaui angka 64.7%, memperlihatkan terdapatnya lebih daripada 16,9 juta orang pengguna internet di Malaysia. Dan seperti sedia maklum, Facebook merupakan laman sosial paling popular di Malaysia, dengan mempunyai lebih daripada 11.5 juta pengguna tempatan.

Selain daripada Facebook, saluran sosial lain yang popular diikuti oleh Blogspot, WordPress, Twitter, dan menariknya, Metacafe. Dan menariknya, apabila dilihat dari segi media atas talian, MalaysiaKini mengungguli yang lain dengan lebih 50 juta paparan setiap bulan, dan diikuti oleh The Star Online di tempat kedua dengan sejumlah 34 juta paparan setiap bulan.

Walaubagaimanapun, angka ini mungkin akan berubah dengan drastik pada penghujung tahun ini, memandangkan lebih banyak kawasan baru diperkenalkan dengan sokongan jalur-lebar berkelajuan tinggi, dan juga jalur-lebar tanpa wayar, selain pada masa yang sama, lebih banyak organisasi mula memberikan perhatian serius ke atas media sosial dan juga internet secara amnya.

Video cemas perempuan melahirkan anak di dalam bas

(VIDEO) Saat Cemas Wanita Bersalin Dalam Bas Awam!



Nuffnang Ads

SEORANG ibu mengandung, Wang Liying, 39, dari Chengdu, China telah pergi ke hospital setelah merasakan badannya tidak begitu sihat
Kalau diikutkan pemeriksaan doktor, dia ada seminggu lagi masa untuk bersalin.
Untuk itu, dia menaiki sebuah bas awam menuju ke hospital tersebut.
Bertemankan anak kecilnya yang berusia tiga tahun, Liying kemudian terasa ‘sesuatu’ sewaktu bas yang dinaikinya itu bergerak.
Tepat jam 8.01 pagi, Liying dapat merasakan yang bayinya itu sudah ‘hendak keluar’.

Tak sampai seminit selepas itu air ketubannya pecah.
Tepat jam 8.09, Liying tiada pilihan lain melainkan melondehkan seluarnya sedikit dan terus melahirkan bayi yang dikandungnya itu.

Mungkin disebabkan sudah ada pengalaman melahirkan anak pertamanya sebelum ini, Liying terus ‘terbalikkan’ posisi bayinya itu dan menepuk punggung bayi hingga ia menangis.
Beberapa orang penumpang kemudiannya dilihat menolong Liying termasuk menyelimutkan anaknya itu dengan kain.
SEMENTARA ITU pemandu bas berkenaan, You Zhixu berkata, ada lapan penumpang dalam bas tersebut ketika itu…hampir kesemuanya panik sewaktu kejadian.
” Saya kemudian menjerit pada penumpang saya supaya bertenang sebelum memecut selaju 120 km/j ke sebuah hospital berhampiran. Masa lampu isyarat berwarna merah pun saya redah je sehinggalah saya ternampak sebuah ambulan yang datang dari arah bertentangan.
” Kami semua dalam bas masa itu melambai-lambai tangan dan berteriak agar ambulan tersebut berhenti, namun sewaktu ambulan tiba, wanita itu sudah pun bersalin di tempat duduknya.
” Terus terang tangan saya menggeletar waktu kejadian itu berlaku, masa isteri saya bersalin pun saya tak rasa gementar macam ini,” kata Zhixu.

Bayi lelaki itu kemudiannya disahkan sihat dan beratnya ialah 3.6 kilogram.
Dalam pada itu, Liying memberitahu dia sebenarnya sudah pun berpisah dengan suaminya.

Namun memberitahu, bekas suaminya itu mungkin akan rujuk semula dengannya setelah terbaca kisah tersebut di dalam akhbar.
” Bekas suami amat teruja bila membaca kisah saya melahirkan bayi di dalam bas tersiar dalam akhbar dan dia berjanji untuk melawat saya dan anak ini di hospital. Dia memberitahu akan menyelesaikan masalah kegagalan perkahwinan kami itu bila di hospital nanti,” katanya.

Kisah seekor kucing yang setia kepada tuannya yang telah mati


Kucing paling Setia, melawat Kubur Tuannya Dengan Membawa Hadiah setiap Hari




Seekor anak kucing telah melawat kubur pemiliknya setiap hari pada tahun lalu di tanah perkuburan Montagnana, Tuscany, Itali.

Setiap kali dia muncul 'Toldo' sering membawa hadiah untuk lelaki yang menyelamatkan dia beberapa lama dahulu tetapi kini telah dikebumikan di tanah perkuburan.

Renzo Iozzelli meninggal dunia September 2011 pada usia 71. Sejak itu Toldo telah muncul di tapak kuburnya setiap hari, seolah-olah tidak dapat untuk menerima kenyataan bahawa tuan dia sudah mati.



Iozzelli mengambil Toldo dibawa ke rumahnya dan telah memberikan kasih sayang dan penjagaan yang rapi apabila dia menemui anak kucing itu di sepanjang tepi jalan pada tahun 2008.

Tetapi sekarang Renzo telah meninggal, Toldo tidak lupa akan penjaganya yang sangat penyayang itu. Setiap hari dia melawat kubur tuannya, anak kucing itu akan membawa kepadanya hadiah yang terdiri daripada cawan plastik ke kertas tisu, ranting-ranting kecil dan objek lain.

Sejak itu, Toldo telah menjadi sahabat monumental kepada semua orang yang tinggal di bandar Montagnana. Penduduk melihat kucing tersebut seperti di jaga baik dan boleh pergi melawat Renzo tanpa gangguan pada bila-bila masa yang dia mahu

Wanita yang mengalami pembesaran luar biasa, meninggal

Wanita Gergasi Menghembus Nafas Terakhir




Lansing (Michigan): Seorang wanita yang mengalami penyakit ganjil yang menyebabkan dia membesar luar biasa, meninggal dunia pada usia 34 tahun, lapor media semalam.
Tanya Angus, dari Las Vegas, menghabiskan masa sejak 12 tahun lalu untuk mencari penawar kepada masalah badannya yang tidak berhenti membesar.
Ketika berusia 21 tahun, Tanya cuma setinggi 1.76 meter dan beratnya 59 kilogram. Dalam keadaan begitu, Tanya mampu menunggang kuda, belajar menari dan memiliki teman lelaki.
Namun, kewujudan tumor di sekeliling kelenjar pituitari di otak wanita itu menyebabkan hormon tumbesarannya terus dihasilkan secara besar-besaran.
Kes Tanya dianggap paling ekstrem berlaku setakat ini apabila tubuhnya membesar sehingga 2.1 meter dan seberat lebih 181 kilogram. Dia dipecat daripada tugasnya sebagai penyelia di pasar raya Walmart di Michigan apabila masalah badannya menjadi semakin serius. Tanya juga ditinggalkan kekasih apabila dia disalah anggap sebagai lelaki oleh keluarga teman lelakinya. Namun, Tanya tidak pernah berputus asa mencari penawar. Ogos tahun lalu, doktor mendapati hormon tumbesarannya mula menurun menjadi normal untuk kali pertama. Dia juga pernah menjalani tiga pembedahan untuk membuang tumor berkenaan, tetapi gagal kerana badannya masih kekal membsar. - DM

Jom tingkatkan followers sampai lebam

Hai bloggers!

Selamat datang ke blog saya...

Macam-macam info menarik ada kat sini. Jom la join!! dan....

Jom tingkatkan followers sampai lebam!!



Jumlah follower setakat ini : 9 orang

Wanita terselamat dari dirogol kerana amalannya membaca ayat Kursi



Kisah benar ini berlaku di US. Ia tentang seorang wanita dari Malaysia yang bekerja di US. Dia memakai tudung dan memiliki akhlak yang bagus.
Suatu malam perempuan ini dalam perjalanan balik ke rumah dari tempat kerjanya. Kebetulan dia mengambil jalan singkat untuk pulang. Jalan yang diambil pula agak tersorok dan tidak banyak orang yang lalu lalang pada masa itu.
Disebabkan hari yang agak sudah lewat, berjalan di jalan yang agak gelap sebegitu membuatkan dia agak gelisah dan rasa takut. Lebih-lebih lagi dia berjalan berseorangan.
Tiba-tiba dia nampak ada seorang lelaki (kulit putih Amerika) bersandar di dinding di tepi lorong itu. Dia sudah mula rasa takut dan tak sedap hati.
Apa yang dia boleh buat waktu tu adalah berdoa ke hadrat Allah memohon keselamatan atas dirinya. Dia baca ayat Kursi dengan penuh pengharapan agar Allah membantu dia disaat itu.
Masa dia melepasi tempat lelaki itu bersandar, dia sempat menoleh dan dapat mengecam muka lelaki itu. Nasib baik lelaki itu buat tidak endah dan perempuan ini selamat sampai ke rumahnya.
Keesokkan paginya, wanita ini terbaca dalam akhbar yang seorang perempuan telah dirogol oleh seorang lelaki yang tidak dikenali dekat lorong yang dia jalan semalam hanya 10 minit selepas dia melintasi lorong tersebut. Muslimah ini yakin benar lelaki kulit putih yang dia lihat semalam adalah perogol itu.
Atas rasa tanggungjawab dia terus ke balai polis dan buat aduan. Wanita ni dapat mengenal pasti suspek melalui kawad cam dan selepas siasatan dilakukan, polis dapat bukti bahawa lelaki tersebut adalah perogol yang dicari.
Tapi perempuan ini hairan juga kenapa lelaki tadi tak jadikan dia mangsa ketika dia melalui lorong tersebut walhal dia keseorangan di masa tu, tetapi lelaki tadi rogol perempuan yang lalu selepas dia.
Wanita ini nak tahu sangat sebabnya. Jadi dia minta kebenaran polis untuk bercakap dengan perogol tadi sebelum hukuman dijatuhkan (sebelum lelaki tadi di bawa ke tempat lain).
Dia pun tanya perogol itu..
“Why don’t you do anything to me on that night even though you know that I’m alone?” (Kenapa awak tak buat apa-apa kat saya malam tu walaupun awak tau saya seorang je masa tu?)
Perogol tu jawab:
“No, you are not alone. That night I saw two young man walking with you. One on your right side and the other one was by your left side. If you were alone of course you will be my victim.”
(Tak, awak bukan berseorangan.Malam tu saya nampak ada 2 orang lelaki berjalan dengan awak. Seorang sebelah kanan awak dan sorang lagi sebelah kiri awak. Kalaulah awak sorang2 malam tu, sudah pasti awak jadi mangsa saya..)
Wanita ni rasa amat terkejut bila dengar penjelasan perogol tu. Dia bersyukur ke hadrat Allah kerana memelihara dia malam itu, mungkin juga berkat ayat Kursi yang dia baca malam itu.
Renungan
Jika kita sebagai hambaNya menurut segala perintah dan meninggalkan segala laranganNya, Dia pastinya akan sentiasa dekat dengan kita dan memelihara kita.
Wanita tadi pertama-tamanya menutup aurat di US dan memang seorang yang menjaga batas-batas yang ditetapkan Islam. Mungkin dua orang lelaki yang menemani wanita itu adalah malaikat yang diutuskan Allah untuk menjaga hambaNya yang sentiasa ingat akan diriNya.
“…Barang siapa membaca ayat Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh. Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya …” [Dari Abdullah bin ‘Amr r.a.]
Sebuah kisah benar yang sangat sangat menarik pada pandangan ku… semoga kite semua mendapat pengajaran dan ilmu yang bermanfat… sebagai hamba kita seharusnya percaya dengan kemampuan senjata orang mukmin iaitu DOA….
Semoga kita sentiasa dipeliara Allah dari kejahatan syaitan yang di rejam, InsyaAllah.
Wallahu’alam….
sumber: blogbisu.com

Aktor terkenal Hollywood Michael J Fox memberitahu Taylor Swift agar menjauhi anak lelakinya


                   Taylor Swift            Michael J Fox                                 Sam Fox




Untuk makluman pembaca, Taylor Swift merupakan seorang yang gemar bercerita tentang teman-teman lelaki yang pernah dia dampingi di dalam lagunya. Terbaru, Taylor Swift dikatakan telah putus dengan teman lelakinya iaitu Harry Styles, penyanyi kumpulan the One Direction. Harry Styles adalah lebih muda berbanding Taylor Swift dan perbezaan umur antara mereka adalah 5 tahun. Kini Taylor dikatakan merayu kepada Harry Styles agar kembali bersamanya semula.

Pada malam penganugerahan Golden Globe baru-baru ini, pengacara Tina Fey telah bergurau mengenai anak lelaki Michael J Fox dengan mengatakan bahawa Michael meminta agar Taylor Swift menjauhi anak lelakinya. Tidak dapat dipastikan samada Tina Fey mendapat maklumat tersebut dari mulut Michael sendiri atau dia hanya sekadar melakukan gurauan.

Bagi mendapat kepastian daripada Michael dan juga bagi mengetahui pandangan Michael sendiri mengenai gurauan tersebut, beberapa orang yang hadir pada majlis yang diadakan oleh seorang penulis buku yang bertajuk 'The Good House' iaitu Ann Leary melalui laman web the Vulture.com telah bertanya sendiri pendapat Michael tentang perkara tersebut.

Michael memberitahu, "Tidak, tidak...anda (Taylor) hanya perlu jauhi anak saya". "Saya tidak mengikuti semua tentangnya tetapi Taylor Swift menulis lagu mengenai semua teman lelaki yang pernah di dampinginya, betul?" kemudian orang-orang di majlis tersebut turut mengakui kebenaran kenyataan Michael J Fox.

Orang-orang yang menemuramah Michael kemudian bertanya lagi bagaimana jika sekiranya Taylor hadir di ke rumahnya untuk makan malam bersama keluarganya. Michael kemudian berkata " Saya tidak tahu siapa dia itu" sebelum dia(Michael) bersetuju bahawa perkara begitu sekiranya terjadi, pasti akan menyebabkan dirinya terkilan kerana akan muncul pula lagu baru dengan lirik "Sam, anda hanyalah sesuatu yang tidak berguna....Oh, itulah perempuannya yang awak bawa pulang ke rumah!"

Belum ada sebarang kenyataan dikeluarkan oleh Taylor Swift mengenai gurauan yang sedang berlangsung ini. Mungkinkah Michael J Fox dan Tina Fey akan menjadi seperti Harry Styles yang telah menjadi tajuk lagu Taylor Swift pada lagunya yang akan datang?

Penulis ingin memaklumkan kepada remaja yang lahir pada penghujung 80-an dan awal 90-an, mungkin tidak kenal dengan filem Back To The Future yang terkenal di era 80-an ini. Watak hero di dalam filem ini adalah Michael J Fox sendiri dan penulis sangat kagum dengan jalan cerita filem ini, sangat menarik. Bagi yang belum pernah menonton dan ingin menonton, mungkin anda boleh beli DVD ini secara online.

P.S : Anak Michael J Fox nampak sangat innocent dan naive berbanding Taylor Swift. Kalau penulis jadi Michael J Fox , penulis juga mungkin tidak akan membenarkan anak penulis berkawan dengan orang seperti Taylor.

Cabaran SEO Blog 3 Dalam 1 Happy New Year 2013

Selamat tahun baru 2013 kepada semua bloggers di Malaysia tidak kira di mana jua anda berada. Ini merupakan kali pertama aku join contest SEO sebegini dan pada aku, contest yang macam ni memang sangat menarik.

Cabaran SEO Blog 3 Dalam 1 Happy New Year 2013 . Kalau diikutkan dari segi struktur ayat seolah-olah seperti membuat ucapan selamat tahun baru kepada blog 3 dalam 1 dan juga mewar-warkan cabaran SEO blog tersebut.

Aku merupakan seorang newbies dalam arena blogging ni. Dulu aku selalu berfikir bermacam-macam perkara tetapi tak tahu bagaimana nak mengekspressikan perkara-perkara tersebut. Akhirnya aku mendapat cara yang paling berkesan iaitu dengan menulis blog.

Tentang contest ni, aku rasa semakin banyak keywords Cabaran SEO Blog 3 Dalam 1 Happy New Year 2013 ni dalam entry kita, semakin optimizelah website kita untuk berada sebagai top ten first page google.

Bercerita adalah salah satu daripada minat aku. Tapi bukan untuk bergosip. Aku gemar bercerita tentang perkara-perkara yang menarik perhatian aku. Antaranya ialah mengenai filem. Samada menarik, boring, sederhana, memacu adrenalin, motivasi dan sebagainya.

Dulu selalu aku bercerita kepada kawan aku tentang filem dan kaitkan filem tersebut dengan diri aku, orang lain ataupun persekitaran aku. Aku rasa aku agak kreatif (masuk troli tolak sendiri haha!)

Akhir kata, Cabaran SEO Selamat Tahun Baru 2013 Blog 3 Dalam 1 ini memang sesuatu yang aku minati, dan kalau boleh aku cakap, minat aku kepada contest ni sama seperti minat aku apabila menyaksikan filem-filem terbaik. Happy New Year semua!! (korang tau tak kenapa aku tiba-tiba jadi macam ni? hehe)

OK lah, aku pun dah tak paham dengan apa yang aku dah melalut ni. Dengan ini aku ingin mengulang kembali sekaligus melengkapkan syarat penganjur contest ini supaya entry ini diakhiri dengan, Contest ini dianjurkan oleh Cabaran SEO Blog 3 Dalam 1 Happy New Year 2013. Terima Kasih.

Akaun Bank Lisa Surihani Diceroboh | RM50 Ribu Lesap

Lisa Surihani dan ibunya mengamali kerugian hampir RM50 ribu apabila duit simpanan mereka di sebuah bank hilang.
Menurut seperti apa yang Belalang baca di Harian Metro dan Mstar Online, ibu Lisa, Siti Amira Ahmad, menyedari tentang perkara ini ketika mahu mengeluarkan wang pada Jumaat lalu kira-kira pukul 10.30 pagi di mesin juruwang automatik (ATM) di sebuah bank di Seksyen 9 Bandar Baru Bangi.
RM50,000 Lesap Dalam Akaun Bank Lisa Surihani
lisa surihani
Sumber polis berkata, ketika membuat semakan baki simpanan Siti Amira mendapati wang dalam akaun mereka berkurangan dan mengesyaki berlaku penipuan kerana sebelum ini dia tidak membuat sebarang pengeluaran wang.
Menurutnya, apabila dirujuk kepada pihak bank dia diberitahu kad ATM miliknya sudah tidak boleh digunakan kerana sudah ditukarkan dengan kad baru oleh individu lain tanpa pengetahuannya.
“Berikutan itu Siti Amira bersama Lisa Surihani tampil membuat laporan di Balai Polis Bandar Baru Bangi pada hari yang sama,” katanya.
Sumber itu berkata, selepas semakan dilakukan, rekod pengeluaran wang menunjukkan wang dalam akaun dua beranak itu dikeluarkan di beberapa tempat dan terbaru di Kuantan, Pahang, Selasa lalu.
Sementara itu, Lisa Surihani ketika dihubungi enggan mengulas lanjut mengenai kejadian itu dan menyerahkan kepada pihak polis untuk menjalankan siasatan.
“Buat masa ini saya tidak mahu menceritakan kejadian sebenar yang terjadi tambahan ia kini dalam siasatan polis dan hanya akan memberi penjelasan selepas siasatan selesai.
“Apa yang boleh saya katakan laporan yang dibuat itu berkaitan dengan kehilangan wang,” katanya.
Ketua Polis Daerah Cheras, Asisten Komisioner Mohan Singh Tara Singh mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian itu dan siasatan lanjut dijalankan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

Foto Aaron Aziz Dan Isteri, Diyana Halik Di Mekah


Foto Aaron Aziz Dan Isteri, Diyana Halik Di Mekah
Jika sebelum ini, para peminat ditaburkan dengan foto-foto Nora Danish dan Ady Putra menjalani umrah di Kota Suci, Mekah. Kali ini, OHBULAN! pasti para peminat sudah lama menunggu aktor kesayangan, Aaron Aziz pula memuatnaik foto dia dan isteri di Mekah.

Sedar tidak sedar, sudah 2 minggu semenjak Aaron Aziz dan Diyana Halik meninggalkan tanah air untuk mengerjakan umrah. OHBULAN! pasti mereka berdua bahagia dan lancar menjalani ibadah umrah.
Namun tidak banyak gambar yang dikongsikan oleh Aaron Aziz. Jom tengok! – (OHBULAN)

Tak Pasti Nak Ceraikan Isteri – Ady Putra


Tak Pasti Nak Ceraikan Isteri - Ady Putra

KUALA LUMPUR – Mohamed Hadi Putera atau Ady Putra memaklumkan belum membuat keputusan tetap sama ada ingin bercerai dengan isterinya atau tidak walaupun telah memfailkan perceraian dengan isterinya, Aida Yusof pada 11 Mei lalu.
Dalam laporan berita mStar Online, Ady berkata, dia dan isterinya akan pergi ke Mahkamah Syariah Kuala Lumpur pada hari Isnin depan sebagai percubaan terakhir untuk menyelamatkan rumah tangganya.
Segalan keputusan yang bakal dibuat oleh Hakim Syarie pada hari tersebut akan dituruti oleh Ady sekiranya hubungan suami isteri mereka yang menjangkau selama enam tahun itu dapat diselamatkan atau tidak.
“Pada hari itu nanti Hakim Syarie akan membuat keputusan sama ada kami akan bercerai ataupun perlu mendapatkan khidmat kaunseling rumah tangga. Apa saja keputusannya, kami akan ikut,” kata Ady.
Dalam kerancakan dunia hiburan dengan penyebaran berita pelakon kacak itu bakal bercerai dengan isterinya, timbul pula cerita kurang enak apabila pelakon wanita, Nora Danish didakwa sebagai punca utama keruntuhan rumah tangganya.
Bagaimanapun, Ady sekali lagi menegaskan perceraian yang bakal berlaku adalah bukan disebabkan oleh pihak ketiga mahu pun isu kehadiran wanita lain dalam hidupnya.
“Saya tahu macam-macam orang buat spekulasi tetapi ingin saya jelaskan, bukan pihak ketiga yang menjadi masalah perkahwinan saya ini,” katanya.
Walaupun dilanda masalah dalam situasi untuk menyelamatkan mahligainya, Ady begitu menghargai segala doa yang dipanjatkan oleh para peminatnya supaya jodohnya dengan isteri dipanjangkan.
Ady Putra dan Aida Yusof telah bernikah pada 14 April 2006 dan tidak dikurniakan cahaya mata lagi kerana Aida telah mengalami keguguran beberapa kali.
Oleh: NAIMAH SHAARI

Taukey raja lawak punya kekasih baru lagi?

Rasanya semua orang tahu yang Taukey Jambu kini sedang mengalami masalah dengan isterinya.  Namun begitu Taukey menjelaskan yang dia masih belum bercerai dengan isterinya. Malah baru-baru ini Taukey mengakui yang dia mempunyai ramai kekasih/kawan perempuan. Jadi adakah wanita di bawah benar-benar kekasih baru Taukey atau sekadar teman tapi mesra?

gambar kekasih taukey
Menurut si penghantar info, awek di atas telah pun mengupdate status Facebooknya kepada in a relationship dengan Taukey Jambu. Malah si awek turut serta menemani Taukey semasa penggambaran di Pulau Tioman. Mengikut info yang diberi, gadis ini berusia 24 tahun dan berasal dari Johor Bahru.
gambar kekasih taukey
gambar kekasih taukey
gambar kekasih taukey
gambar kekasih taukey
gambar kekasih taukey

Sumber : BeautifulNara

Benarkah Dato' Sosilawati masih hidup?

Kes pembunuhan jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lajiwa dikejutkan apabila seorang saksi mendakwa mengaku ada melihat seorang wanita berambut pendek mirip mangsa di sebuah restoran di Tanjung Sepat, Banting.
Seorang bekas pekerja mengaku ada melihat seorang wanita berambut pendek mirip jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya di sebuah restoran di Tanjung Sepat, Banting, selepas lapan hari wanita itu dipercayai dibunuh.
R Kathavarayan berkata, perkara itu dimaklumlan oleh N Pathmanabhan kepadanya selepas bekas majikan itu selesai sesi perjumpaan bersama beberapa rakannya pada petang 7 September 2010.
“Saya tanya kepada Pathma mengenai wanita yang saya lihat di restoran itu dan Pathma beritahu perempuan berambut pendek itu adalah wanita yang sama pernah datang ke ladang tempoh hari,” katanya.
Kathavarayan berkata dia melihat kelibat wanita berkenaan bersama seorang lelaki setelah mereka beredar dari tempat tersebut.
“Saya lihat wanita itu bersama seorang lelaki dan kedua-duanya beredar dari restoran itu dengan menaiki sebuah kereta seperti Jeep,” katanya.
Ketika merujuk pada gambar Sosilawati, Kathavarayan berkata wanita itu yang dilihatnya di restoran berkenaan.
“Namun rambut wanita itu telah dipotong pendek. Saya juga tidak pasti sama ada rambut dia diwarnakan atau tidak.
“Pakaian dia seperti biasa tidak memakai kot manakala lelaki yang menemaninya memakai kemeja lengan panjang,” katanya..

Sumber :  http://raccosstory.blogspot.com/2013/01/datuk-sosilawati-masih-hidup-saksi.html

Karangan English gue PT 2

My Dad Is My Hero

Father is an important person who is everybody in the world should love such as me. My father makes me born to be a human in order to see the social world. He protects me and take care of me with love. He protects me and take care of me with love. He instructs me to be a good person. Therefore, he is my hero.

My father has already passed away about 2 years ago. He is a very patience person I have ever met. He seldom scold me. Furthermore, he is a good son of my grandmother.

When my father was a kid, he used to faced a very hard life because he came from a poor family. However, he never gave it up and always had a strong passion to succeed in his life.

There is a time when he went through a hard time to go to school because of financial problem. However, he has worked on it to settled the problem and finally he coped with the situation and he went to school without facing the trouble anymore.

He worked hard and finally he got in to a university and got his degrees there. I always admire his passion and spirits all the time. I kept thinking of him all the time. He has influenced me so much.

I inherit some of my father's attitudes like hardworking and patience. But I think, he is more patience than me. That is why he was my hero. In addition, I think  my father is a gentle and soft father towards me, my brothers and sister.

I still remember once when I did something wrong and I got punished by him. However, today I feel like it is worth it to be punished by him that time. It is because, I have got something that is useful and the thing makes me become a better person as I am now.

Before he died, he still had spirits to fight with his disease. He suffered from stroke caused by the hypertension. When he was sick, I used to watched him moving his body parts that is quite difficult to move because he is eighty percent paralyzed if I could say.

Until today, I think I have done what I can to make him better and hope he can recover from his stroke. But the God loves him more than we do. His spirits still alive within my body and soul until now.

Kisah seorang pencuri yang memulangkan barang kemas yang dicuri bersama sepucuk surat setelah 15 tahun

Sesetengah orang berkata " Lebih baik lambat dari tiada". Bunyinya agak benar kepada keluarga Riphagen yang tinggal di pinggir bandar Chicago.
Keluarga Riphagen mendapat 4 bentuk cincin emas yang dikembalikan bersama sepucuk surat tanpa nama, meminta maaf kepada keluarga tersebut setelah barang tersebut 15 tahun dicuri.
Margot Riphagen, 31 yang sekarang tinggal di Portland, Ore., mengimbau kembali saat ketika cincin itu dicuri. Dia baru berusia 16 tahun ketika dia sedang berparti dan menonjolkan tangannya. Beberapa barang dicuri dan yang paling disedari adalah 4 bentuk cincin tersebut.
 
Gambar Ihsan dari Margot Riphagen 

 "Ianya suatu jangkamasa yang lama dan situasi ketika itu agak teruk,", Riphagen memberitahu ABCNews.com. "Saya menjemput beberapa orang rakan dan secara tiba-tiba ke semua orang tersebut ketika itu saya tidak kenal. Kami kemudiannya menyedari barang telah hilang. Ibu bapa saya sebenarnya membawa saya kepada polis untuk membuat laporan. Mereka sentiasa memahami bahawa ini bukan salah saya, tetapi kami tidak pernah menjumpai cincin tersebut dan saya masih tidak tahu siapa yang mencurinya.
BACA JUGA: Pencuri yang menunggang motosikal meninggalkan nota meminta maaf tulisan tangan dan juga $10 untuk kunci baru
Nota tanpa nama tersebut ditandatangani dengan ' Saya yang ikhlas menyesali, budak dungu yang mahu membetulkan perkara yang salah' dikirim kepada ibu Riphagen di tempat kerjanya. Keluarga tersebut terkejut apabila cincin tersebut dipulangkan. Namun Margot memberitahu bahawa dia tidak hirau walau siapa yang mencurinya, yang penting barang tersebut telah dikembalikan.

"Kami tidak hirau siapa dia. Saya terlalu lurus ketika 16 tahun dan saya tahu, mereka (pencuri tersebut) jgua begitu. Mereka melakukannya hanya sebagai cabaran dan bukan kerana mahukan wang" Riphagen memberitahu.

Bagi keluarga yang masih terkejut ini, cincin-cincin tersebut mempunyai nilai yang sentimental berbanding perkara lain.
"Cincin yang pertama sebenarnya adalah cincin perkahwinan ibu saya yang dia tidak pakai kerana dia mahu mengubah saiznya. Cincin kedua dengan sebutir berlian kecil adalah cincin pemberian ayah saya kepada ibu setelah kelahiran kakak saya yang setahun tua dari saya" kata Riphagen.

"Dan 2 cincin berikutnya, saya tidak sedar ianya wujud sehinggalah kami dapat semula cincin-cincin tersebut, tetapi ia adalah cincin perkahwinan datuk dan nenek saya. Ianya mempunyai beberapa butir berlian kecil yang diletakkan di dalamnya untuk saya dan kakak saya apabila kami meningkat dewasa. Oleh itu, ianya sesuatu yang agak bernilai. Saya sekarang sebenarnya memakai cincin perkahwinan datuk saya."

Riphagen memberitahu, dia merasa sangat kecewa tentang kehilangan cincin-cincin tersebut selama 15 tahun, dan akhirnya dengan petunjuk dari surat tersebut, memberikan sedikit maklumat.

"Kami tidak pernah menyangka bahawa kami akan mendapat semula walau salah satu dari cincin tersebut. Ianya terlalu indah dan menakjubkan dan kami semua sangat teruja mengenainya. Ia sesuatu yang sangat istimewa dan merupakan sesuatu yang sangat baik bagi menyambut tahun baru ini" katanya.

P.S : Aku pun pernah mengalami peristiwa yang lebih kurang macam peristiwa kat atas ni. Dompet aku hilang masa aku tengah isi minyak. Puas aku cari tak jumpe. Last-last aku kena buat balik semua dokumen-dokumen penting dalam dompet aku tu. Aku kerugian beratus ringgit termasuk bayar denda buat dokumen-dokumen penting sepeti IC, lesen dan sebagainya. Nasib baik kredit kad sempat blok. 3 tahun kemudian, aku ternampak satu plastik minuman tergantung kat side-mirror kereta aku. Dalam tu terdapat semua dokumen-dokumen penting aku yang hilang tu. Tapi yang aku musykil, ada gambar aku yang penyangak tu tak pulangkan. Apa yang dia nak buat dengan gambar tu pun aku tak tau. Kalaulah aku tau sape yang ambil..... 


Menjual digital tasbih

Kat sini saya ada jual digital tasbih. Harga cuma RM 5 setiap satu. Untuk tempahan boleh e-mail saya di mr.skyjuice@yahoo.com atau di fanpage saya http://www.facebook.com/pages/Aku-Hidup-Dalam-Greens/364257986991152?ref=ts&fref=ts

Cara terbaik dan berkesan kurangkan kolesterol





Garis penuaan pada senyuman adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan apabila kita semakin tua, tetapi peningkatan kolesterol di dalam darah adalah sesuatu yang tidak patut dibiarkan.Kolesterol tinggi biasanya berkait rapat dengan peningkatan usia tetapi orang muda juga boleh mengalaminya. Tetapi tidak kira berapa umur anda, ia adalah sesuatu yang mempunyai risiko kepada kesihatan. Ini kerana tahap kolesterol yang tidak sihat boleh meningkatkan risiko anda untuk serangan jantung, strok, dan masalah-masalah lain.Mujurlah, anda boleh berbuat sesuatu mengenainya.

"Tidak seperti umur dan gen anda, tahap kolesterol adalah faktor-faktor risiko yang sering boleh anda ubah," kata Jorge Plutzky MD, pengarah Program Pencegahan Penyakit vaskular di Brigham dan Hospital Wanita di Boston.


Kolesterol Rendah : 4 Cara untuk cepat mengurangkan kolesterol 


Menurut pakar, terdapat empat cara asas untuk mendapatkan kolesterol yang rendah seperti yang anda mahukan:

    
Makan diet yang sihat.
    
Bersenam
   
Menurunkan berat badan
    
Mengambil ubat - dalam sesetengah kes


Walaupun terdapat banyak cara, namun sesetengah individu lebih berjaya menggunakan cara-cara ini berbanding individu lain. Ramai pula yang memerlukan pendekatan dengan menggabungkan ke semua cara-cara ini .Tidak kira berapa umur atau keadaan kesihatan, anda boleh mengurangkan risiko penyakit dari bertambah serius dengan mengawal kolesterol anda - dan ia tidak susah seperti yang anda fikirkan. 


Mengetahui Tahap Kolesterol Anda

Walaupun Plutzky mengatakan bahawa setiap orang sering berasa cemas apabila mengetahui mereka mempunyai kolesterol yang tinggi, namun ramai juga keliru."Mereka tidak faham tahap kolesterol mereka," katanya memberitahu WebMD, "Mereka tidak tahu perbezaan antara jumlah kolesterol LDL dan HDL."Jadi mari kita mulakan dengan beberapa perkara asas. Kolesterol adalah bahan lemak seperti yang beredar di dalam darah anda. Sesetengah daripadanya dibuat secara semula jadi oleh badan kita, dan selebihnya datang dari makanan yang kita makan. Terdapat dua jenis kolesterol yang utama: HDL dan LDL.

    
LDL adalah "kolesterol jahat." Ia boleh menyumbat arteri anda, meningkatkan risiko serangan jantung dan strok. Tahap sihat: Kurang daripada 100mg/dL.

    
HDL adalah "kolesterol baik." Apa yang baik tentang perkara ini? HDL melekat kepada kolesterol buruk dan pengiring ke hati, yang menapis ia keluar dari badan. Jadi HDL mengurangkan jumlah kolesterol jahat dalam sistem anda. Nombor sihat: 60mg/dL atau lebih tinggi.

    
Kolesterol secara umum adalah jumlah semua jenis kolesterol di dalam darah kita. Walaupun doktor anda masih boleh merujuk kepada angka ini, ia adalah kurang penting berbanding tahap HDL dan LDL. Tahap sihat: Kurang daripada 200 mg / dL.

    
Trigliserida pula bukanlah kolesterol, tetapi adalah satu lagi jenis lemak terapung di dalam darah anda. Sama juga seperti dengan kolesterol buruk, jika anda mempunyai paras trigliserida yang tinggi, ia akan meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular. Tahap sihat: Kurang daripada 150 mg / dL. 

Adakah anda terfikir tentang bagaimanakah cara untuk mengendalikan tahap kolesterol LDL, HDL dan trigliserida? Berikut adalah bagaimana untuk melakukannya.

1. Kolesterol Rendah dengan pemakanan yang sihat.


Anda mungkin telah mendengar tentang perkara di atas sebelum ini, tetapi makanan yang tinggi dengan lemak tepu dan sebahagian kecilnya tinggi kolesterol, meningkatkan paras kolesterol anda. Ini termasuk makanan seperti kuning telur, daging berlemak, dan produk tenusu penuh lemak.Plutzky mengesyorkan anda juga perlu mengurangkan asid lemak trans seperti yang sering yang terdapat di dalam makanan yang diproses dan digoreng.Pemakananan untuk jantung sihat harus diutamakan. Malah, sesetengah makanan yang dimakan secara sederhana - sebenarnya boleh memperbaiki paras kolesterol anda. Ia termasuk:

    
Ikan lemak, seperti tuna dan salmon
    
Kacang, terutama walnut dan badam
    
Oatmeal dan oat bran
    
Makanan yang diperkaya dengan stanols, seperti sesetengah marjerin dan jus oren 


Bagaimanakah diet membantu? Ia bergantung."Cara pemakanan mempunyai kesan yang berbeza-beza terhadap kolesterol rakyat," kata Roger Blumenthal MD, pengarah Pusat Kardiologi Pencegah di Sekolah Perubatan Johns Hopkins di Baltimore. "Sesetengah orang mendapatkan manfaat yang banyak daripada yang lain."Blumenthal mengatakan, cara pemakanan cenderung untuk membantu orang yang merendahkan trigliserida dan meningkatkan kolesterol HDL yang baik, tetapi ia adalah kurang berkemungkinan untuk mempunyai impak yang besar terhadap kolesterol LDL yang buruk.

2. Meningkatkan Kolesterol HDL Dengan Senaman


Senaman adalah cara lain untuk memperbaiki paras kolesterol anda. Peningkatan aktiviti fizikal boleh mempunyai kesan yang baik terhadap kolesterol, merendahkan trigliserida (dan kolesterol jahat LDL sebahagian kecilnya), dan sekaligus meningkatkan kolesterol HDL yang baik anda.Sudah tentu, jenis senaman adalah terpulang kepada anda. Plotzky berkata tidak kira apa jua jenis aktiviti aerobik -  asalkan sesuatu yang dapat meningkatkan kadar jantung anda - adalah baik. Blumenthal mengatakan bahawa berjalan kaki sering merupakan cara terbaik bagi mereka yang baru hendak bermula."Saya menggalakkan orang ramai untuk membeli alat pengukur langkah $ 10 untuk mengira langkah-langkah mereka," kata Blumenthal. "Ia adalah cara yang mudah untuk mengukur tahap usaha anda dalam mengawal kolesterol, dan ia adalah cara mudah untuk bekerja dan berjalan pada siang hari." 


3. Kurangkan Berat, Kolesterol Rendah

Berat badan berlebihan cenderung untuk membawa kepada paras kolesterol yang tidak sihat. Kehilangan berat badan boleh menurunkan kolesterol LDL buruk anda dan trigliserida. Ia juga boleh meningkatkan kolesterol HDL baik anda.Sudah tentu dengan mengambil produk penurunan berat badan dan juga senaman merupakan cara yang baik. Jadi jika anda sudah bertambah baik dari segi pemakanan dan mula bersenam, mengapa masih perlu mengurangkan berat badan?Kemudian anda perlu membuat beberapa penyesuaian lagi - secara beransur-ansur. Sebaik sahaja anda telah mengurangkan pengambilan lemak tepu, lemak trans, dan kolesterol, anda boleh memberi tumpuan kepada memotong kalori. Dalam masa yang sama, apabila anda telah mendapat ke dalam rutin senaman, anda boleh melangkah sehingga intensiti untuk kehilangan beberapa pound. 


4. Mengawal Kolesterol Dengan Ubat

Jadi apa yang berlaku jika pemakanan, senaman dan berat badan tidak cukup untuk membawa kolesterol anda di bawah kawalan? Doktor anda mungkin mengesyorkan ubat.Perubatan juga boleh menjadi pilihan pertama bagi orang-orang yang mempunyai faktor-faktor risiko yang lain. "Jika anda mempunyai kolesterol tinggi dan penyakit jantung atau diabetes," kata Blumenthal, "bukti-bukti yang cukup jelas bahawa anda harus menggunakan ubat."Perubatan boleh mempunyai kesan dramatik pada kedua-dua tahap kolesterol anda dan kesihatan anda secara keseluruhan. "Orang ramai perlu memahami bahawa menggunakan ubat boleh mengurangkan risiko serangan jantung dan strok oleh 30-40%," kata Blumenthal.Beberapa jenis ubat boleh membantu, termasuk:

    
Statin, seperti Crestor, Lescol, Lipitor, Mevacor, Pravachol, dan Zocor. Statin biasanya pilihan pertama untuk perubatan. Mereka menghalang kesan enzim yang membantu membuat kolesterol. Mereka juga menurunkan kolesterol buruk oleh kekalahan 20-55%. Mereka mempunyai kesan sederhana trigliserida dan memberi rangsangan yang ringan kepada kolesterol baik anda.

    
Ezetimibe (Zetia) adalah kolesterol mengurangkan ubat baru yang berkurangan berapa banyak kolesterol badan menyerap. Ia boleh menurunkan kolesterol tidak baik sehingga 25%. Ezetimibe boleh digabungkan dengan statin untuk meningkatkan kesan merendahkan kolesterol. Vytorin adalah ezetimibe digabungkan dengan Zocor statin.

    
Niasin, didapati sebagai Niacor, Niaspan, dan Nicolar (antara lain), merendahkan kolesterol LDL dan trigliserida dan meningkatkan kolesterol HDL. Tahap LDL biasanya dipotong oleh 5-15% dan boleh dikurangkan sehingga 25%.

    
Resin asid hempedu suka Colestid, Sesungguhnya Cholest, Prevalite, Questran, dan WelChol. Mereka berpegang kepada kolesterol dalam usus dan mengelakkan ia daripada diserap. Mereka boleh menurunkan kolesterol LDL oleh 15-30%.

    
Asid Fibric seperti Atromid, Lopid, dan Tricor. Mereka terutamanya mengurangkan trigliserida anda dan juga boleh memberi rangsangan ringan kepada HDL anda. LDL terjejas sedikit sebanyak.Seperti mana-mana ubat-ubatan, ubat-ubatan untuk menurunkan kolesterol anda boleh mempunyai kesan sampingan. 


Berbincang dengan pembekal penjagaan kesihatan anda tentang risiko.Jika anda memutuskan untuk memerlukan ubat, bukanlah bermaksud perubahan gaya hidup anda telah gagal. Sesetengah orang yang mempunyai kolesterol yang tinggi , tidak hanya bertindak balas serta-merta dengan senaman dan pemakanan, tetapi dengan mengikuti perubahan gaya hidup,  membolehkan anda untuk mengambil dos perubatan yang lebih rendah 

Empat Rawatan Kolesterol: Yang Adakah Terbaik?

Rawatan yang terbaik berbeza dari seorang ke seorang. Orang yang berisiko rendah boleh cuba perubahan gaya hidup pertama dan hanya bergerak kepada ubat jika mereka memerlukannya. Lain-lain yang berisiko yang teruk mungkin memerlukan ubat, seperti statin, segera.

Memang diakui, perubahan gaya hidup mungkin tidak mencukupi untuk menurunkan paras buruk LDL anda secara drastik."Aktiviti fizikal dan pemakanan yang lebih baik boleh menurunkan trigliserida anda dan meningkatkan [baik] kolesterol HDL," kata Plutzky.

"Tetapi ia agak sukar untuk makan atau bersenam cara anda ke tahap yang lebih baik LDL."Tetapi itu tidak membuat perubahan gaya hidup mana-mana yang kurang penting atau memberi anda pas percuma untuk menjelirkan tentang rumah makan ais krim. Anda masih perlu untuk menjaga makan dengan baik dan bersenam."

Senaman dan perubahan pemakanan mempunyai banyak manfaat kardiovaskular yang tidak akan muncul pada ujian kolesterol," kata Plutzky. Senaman, makan dengan baik, dan kehilangan berat badan boleh menurunkan tekanan darah, mengurangkan kadar jantung anda, dan mengurangkan risiko kencing manis dan penyakit-penyakit lain.

Dan ingat bahawa matlamat sebenar anda adalah bukan semata-mata untuk tahap kolesterol yang lebih baik, tetapi risiko yang  rendah daripada mengalami penyakit kardiovaskular.Jika doktor anda tidak menetapkan statin, anda mungkin mempunyai perasaan bercampur-campur. Anda mungkin tidak suka idea berada di ubat untuk sepanjang hayat anda. Tetapi Blumenthal dan Plutzky menggesa orang untuk berfikir tentang manfaatnya.

"Keselamatan dan keberkesanan statin adalah hebat," kata Plutzky. "Ia mungkin salah satu kemajuan besar perubatan kami setelah dalam tahun-tahun kebelakangan ini."Dan Blumenthal meramalkan bahawa tidak lama lagi mereka boleh diambil seperti aspirin pencegahan kini - walaupun dalam orang-orang yang tidak mempunyai kolesterol yang tinggi oleh standard hari ini.Plutzky mengatakan bahawa kita telah datang jauh dalam memahami dan rawatan kami kolesterol tinggi.

"Kami mempunyai rawatan yang cemerlang dan selamat untuk kolesterol tinggi sekarang," kata Plutzky, "Apa-apa rawatan kepada rakyat yang mempunyai kolesterol yang benar-benar tinggi pada masa lalu telah diberikan. Jadi jika anda memerlukannya, ia adalah buka sesuatu yang memalukan untuk mengambil kesempatan daripada mereka. "

[VIDEO] Tangga Ajaib! Tangga ini bila kita naik, kita akan turun. Bila kita turun, kita akan naik. Tak faham? Lihat sendiri...
Технологии Blogger.

Start Backlink Code

jubah murahFree Automatic Backlink

Entertainment Blogs
Entertainment blogs


tanda




Backlink Checker SEO Tool by monitorbacklinks.com
link directory


Submit your website to 20 Search Engines - FREE with ineedhits!
SEO Services

link directory
Blogs Directory

Blogarama - The Blog Directory
Photobucket


Blogged.my
My Ping in TotalPing.com





Feedage Grade A rated





Ping your blog, website, or RSS feed for Free

Search Engine


web directory
chrisrossell Blog
HQ Arts BlogsHQ Arts Blogs
Directory submission Test your Internet connection speed at Speedtest.net

pgrnk n ppp


Page Rank


В этом гаджете обнаружена ошибка

fdbrnr

Masukkan email anda untuk mendapatkan tips rahsia buat duit dengan internet.:

Sinopsis, Review, Informasi

ntwkblg

->