Search (Don't Edit)

Постоянные читатели

Kasihan kau wahai kereta

Dari semalam dah tertinjau-tinjau bengkel kereta yang nak pergi . Hari ni dapat juga pergi kat bengkel tu. Mula-mula seronok juga sebab orang tak de. Aku cerita la pasal masalah kereta aku yang kuat mentedarah minyak kat pomen tu. Mula-mula dia ingat perasaan aku saja yang enjin aku kuat makan minyak. Lepas dia check spark plug aku, baru dia confirm yang enjin aku kuat makan minyak. Tau pun. Dah aku tuan punya kereta, mesti la aku tau..

Mula-mula dia adjust bahagian minyak dekat karburetor. Lepas tu tiba-tiba dia nak tukar spark plug pulak. Aku pun cepat-cepat bagitau yang aku tak bawak banyak cash, kena pegi bank dulu. Dia pun cakap, tak pe la nanti dia suruh budak dia ikut aku pegi bank. Aku pun tukar la spark plug. Mula-mula dia kata harga RM 40 saja satu set. Lepas tu aku pulak gatal tanya harga tukar minyak hitam. Dia kata tukar minyak hitam RM 60 lebih saja. Filter RM 13. So aku cakap la, minyak hitam RM 58 ke? Dia cakap ya, tapi macam acuh tak acuh. Kemudian aku suruh dia tambah minyak brek. Masa budak dia tengah tukar minyak hitam aku, dia pegi mane tah. Bila dia datang balik, siap dengan bil kat tangan. Semua sekali RM 174. Katanya minyak brek dia tak kira. Mak ai..

Labor charge dia sampai RM 45. Minyak hitam RM 68. Filter RM 13 dan spark plug RM 48. Minyak hitam tu ntah aku yang salah cakap atau dia yang silap dengar. Lepas siap semua tu, aku pun test la drive, kot2 mau jimat sikit petrol. Haramm. Lagi kuat minyak ade la. Masuk ni dah 2 kali aku terkena ngan pomen. Kali pertama pomen melayu. Memang kaw-kaw dia ketuk bangsa dia sendiri. Memang aku tak halal duit aku tu kalau ternyata dia berniat tipu aku. Cakap grembal la, skim head la, bla bla. Habuk tarak. Asalnya cuma nak cek lampu kereta aku yang tiba-tiba dim. Tapi sekarang baru aku dah tau apa punca. Fius lampu longgar. Pomen melayu tu cakap kena wiring semua balik . Kalau dah biasa menipu, macam tu la jadinya. Nak jadi cerita, lepas repair tu, aku test drive. Tengah2 highway enjin aku overheat! Aku terus call pomen tu on the spot tanya. Dia pulak buat-buat terkejut, lepas tu bagitau aku kemungkinan-kemungkinan terjadinya overheat tu. Dia ingat aku nak dengar ke semua tu. Aku cuma nak tau apa yang dia dah buat kat enjin aku sampai overheat. Bengang punye pasal, aku bagi putus line. Semua sekali pomen tu charge RM 800 lebih. Nasib baik aku ni bukan jenis suka kepo. Kalau tak, aku jaja je cerita kat semua orang pasal workshop dia yang suka menipu orang. Sekarang ni aku berkira-kira nak jual kereta tu. Dah tak tahan sebab bertahun-tahun pakai kereta yang kuat minyak. Kalau dikumpul-kumpul duit yang aku habis kat minyak tu, rasanya sekarang aku dah kaya.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Sebarang komen membina adalah di alu-alukan.

Технологии Blogger.

Start Backlink Code

jubah murahFree Automatic Backlink

Entertainment Blogs
Entertainment blogs


tanda




Backlink Checker SEO Tool by monitorbacklinks.com
link directory


Submit your website to 20 Search Engines - FREE with ineedhits!
SEO Services

link directory
Blogs Directory

Blogarama - The Blog Directory
Photobucket


Blogged.my
My Ping in TotalPing.com





Feedage Grade A rated





Ping your blog, website, or RSS feed for Free

Search Engine


web directory
chrisrossell Blog
HQ Arts BlogsHQ Arts Blogs
Directory submission Test your Internet connection speed at Speedtest.net

pgrnk n ppp


Page Rank


В этом гаджете обнаружена ошибка

fdbrnr

Masukkan email anda untuk mendapatkan tips rahsia buat duit dengan internet.:

Sinopsis, Review, Informasi

ntwkblg

->