Постоянные читатели

Susah betul nak merancang ekonomi diri

Dalam hidup aku, ada 3 pemboleh ubah yang mempengaruhi emosi diri aku. Ia adalah fikiran, kerja dan material. Ketiga-tiga perkara ini aku harus rancang dengan sangat teratur supaya emosi aku sentiasa stabil. Kalau tak stabil alamatnya....angina pectoris. Ya, ini la yang sering aku alami bila stress aku memuncak. Senang cakap, angina pectoris ni macam sakit pedih di hulu hati. Puncanya....jantung.

Material memang sentiasa ada untuk aku rancang. Sape-sape pun mesti kena rancang benda ni  sebab material ni memudahkan kerja seharian. Contohnya barangan kesukaan dan juga barang keperluan. Tentang fikiran pulak, aku harus rancang macam mana nak bagi fikiran aku jadi tenang. Biasanya aku pergi bercuti. Tapi sejak sebulan yang lepas, aku belum sempat bercuti ke mana pun. Banyak sangat perkara yang nak diselesaikan. Ada sekali tu aku demam panas, langsung tak dapat keluar ke mana-mana. Cuti aku hanya terbaring saja.

Akhir sekali adalah kerja . Tak kisah ape kerja yang aku tengah buat samada kerja harian atau bukan harian, mesti kerja tu aku dapat buat dengan sempurna. Kalau tak...... stress.

Dalam ketiga-tiga pembolehubah ini, aku kekurangan satu lagi pembolehubah iaitu perhatian (affection). Aku tak ada seseorang yang benar-benar aku sayang dalam hidup aku. Kalau ada pun, sayang atas dasar tanggungjawab. Aku yakin kalau seseorang itu pernah menyayangi seseorang di dalam hidupnya, bila orang yang disayangi itu telah pergi, rasa kasih sayang itu takkan pernah terpadam di dalam jiwanya. Kasih sayang itu akan menjadikan hidupnya masih bermakna hinggalah ajal datang menjemputnya untuk kembali bertemu dengan insan yang disayanginya itu.

Tetapi kalau seseorang itu tidak pernah menyayangi , aku rasa ia amat tragis.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Sebarang komen membina adalah di alu-alukan.

Технологии Blogger.

Start Backlink Code

jubah murahFree Automatic Backlink

Entertainment Blogs
Entertainment blogs


tanda
Backlink Checker SEO Tool by monitorbacklinks.com
link directory


Submit your website to 20 Search Engines - FREE with ineedhits!
SEO Services

link directory
Blogs Directory

Blogarama - The Blog Directory
Photobucket


Blogged.my
My Ping in TotalPing.com

Feedage Grade A rated

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

Search Engine


web directory
chrisrossell Blog
HQ Arts BlogsHQ Arts Blogs
Directory submission Test your Internet connection speed at Speedtest.net

pgrnk n ppp


Page Rank


В этом гаджете обнаружена ошибка

fdbrnr

Masukkan email anda untuk mendapatkan tips rahsia buat duit dengan internet.:

Sinopsis, Review, Informasi

ntwkblg

->