Teknologi Berisiko Yang Masih Digunapakai Dalam Tempoh Satu Abad

Tidak dinafikan teknologi sebenarnya membantu dalam mengurangkan risiko. Namun begitu, ada juga teknologi yang canggih tetapi berisiko.

Contoh paling mudah dan juga berkaitan dengan isu semasa sekarang adalah Kapal Terbang. Walaupun pada hakikatnya kapal adalah pengangkutan yang dapat mempercepatkan masa perjalanan, namun tak kira kapal laut atau kapal terbang, kedua-duanya berisiko. Kapal laut berisiko karam dan kapal terbang berisiko terhempas.

Tidak dapat tidak, kerana pelbagai urusan manusia, maka pengangkutan-pengangkutan ini menjadi pilihan dan manusia berharap perjalanannya selamat padahal mereka mengetahui akan hakikat kejadian yang tidak diingini.

Sebenarnya, jika kita berfikir secara di luar kotak, kecanggihan teknologi seiring dengan risiko yang terpaksa kita hadapi. Cuba bandingkan kereta lembu dan kereta yang ada sekarang. Yang mana anda rasa lebih selamat? tentulah kereta lembu kan? teknologi zaman dahulu memang tidak canggih tetapi kurang risiko.

Manusia akan resah sekiranya mengalami perasaan tidak sedap hati secara tidak semena-mena. Bayangkan sekiranya seseorang itu tidak sedap hati ketika menaiki pesawat, apa yang akan berlaku? Mungkin dia akan panik , degupan jantung bertambah laju dan mungkin juga dia akan berisiko terkena serangan jantung. Ini semua adalah contoh perkara yang kita tidak ingini berlaku.

Jadi saya ingin membahaskan tentang bagaimana boleh manusia menjadi aman dan rasa selamat terhadap teknologi pengangkutan pada masa hadapan.

Saya merasakan pada masa hadapan, rasa selamat dan aman dalam perjalanan menggunakan pengangkutan adalah tidak mustahil. Pada masa hadapan, pengangkutan berisiko tinggi seperti kapal terbang tidak lagi digunakan. Kita akan menggunakan kaedah teleportasi. Hilang di satu tempat dan muncul di tempat lain dalam selang masa menghampiri 0 saat. Ia berkait rapat dengan prinsip ruang dan waktu.

Kaedah ini sebenarnya lebih berisiko tinggi berbanding kapal terbang. Ini kerana apabila sesuatu benda 'dihilangkan', kemalangan yang boleh berlaku adalah , benda tersebut tidak akan langsung muncul di mana-mana tempat sekalipun. Jika benda itu benda bernyawa, maka ia dipanggil kemalangan berupa kematian yang tidak boleh dijumpai kesan atau fizikal . Tetapi pengangkutan pada masa hadapan ini dapat mengurangkan tekanan yang manusia terpaksa hadapi setiap kali menggunakan pengangkutan pada masa sekarang.
评论

发表评论

Sebarang komen membina adalah di alu-alukan.

此博客中的热门博文

Maksud Kod Di Penyata Resit ATM

Tarikh Tayangan Filem Melayu Terbaru

Pesan Dari Tuhan (Cereka Ahad TV3)