博文

目前显示的是 五月, 2014的博文

Mengenal Al-Masih Isa A.S

图片
PEMBERITAHUAN : Artikel di bawah adalah pandangan yang diambil dari kitab orang Kristian bagi tujuan ilmu pengetahuan. Jika timbul sebarang kekeliruan, rujuklah kepada ustaz atau ulama. Sepertimana yang diyakini oleh semua umat Islam melalui al-quranul karim, Nabi Isa A.S belum mati dan akan diturunkan oleh Allah S.W.T menjelang hari kiamat. Orang Islam juga haruslah berpegang pada tali Allah yang satu dan yakin bahawa hanya agama Islam sebagai penyelamat di hari kiamat kelak.



Nabi-nabi TUHAN seperti Nabi Nuh hidup selama 950 tahun; Nabi Adam selama 930 tahun; Nabi Ibrahim selama 175 tahun dan Nabi Ismail hidup selama 137 tahun! Mereka semuanya menikmati hidup yang begitu lama dan kehidupan yang membanggakan. Walaubagaimanapun, purata umur kini hanyalah dalam lingkungan antara 66 hingga 80 tahun bagi seorang manusia. Jarang sekali kita mendengar umur seseorang itu menjangkau lebih dari 100 tahun! Apakah yang menyebabkan kemerosotan usia yang mendadak ini? Hidup dan mati seseorang itu ka…

Masalah laptop aku lagging terjawab

Dari dulu lagi aku hanya mampu beli komputer jenama Acer . Teringin jugak nak merasa Apple tapi budget takde.

Dulu aku pakai netbook Acer. Operating System mase tu adalah window 7. Aku tak puas hati dengan tahap performance netbook tu. Hairan juga sebab beli mahal2 tapi lembab nak mampus. Aku pun terfikir, apesal la pengeluar netbook boleh jual produk macam tu.

Dalam tahun ni, aku beli pulak laptop. Latest punye. Tapi masih jenama Acer.Dia punye performance? fail! . Same gak macam mase aku pakai netbook. Bezanya adalah dari segi operating system kerana laptop aku ni pakai OS Windows 8.1 . Aku pun kaji la kenapa lembab sangat walhal komputer baru. Akhirnya baru aku dapat jawapan setelah bermacam cara aku cube. Kalau nak hurai kat sini tentang kajian aku tu memang panjang berjela. Dipendekkan cerita, aku pun dapat tahu bahawa memory RAM aku yang tak mencukupi. Rupenye windows 7 ke atas kalau nak system smooth kene pakai RAM lebih dari 2 GB. Hampeh tul. Terpaksa la aku upgrade RAM. Sekar…

Cadbury ada unsur babi

图片
Kuala Lumpur: Peniaga di sekitar ibu negara sudah mula menghentikan jualan dua produk coklat jenama Cadbury Dairy Milk selepas Kementerian Kesihatan mengesahkan coklat itu mengandungi asid deoksiribonulkleik (DNA) babi. Dua produk berkenaan adalah Coklat Susu dengan Kacang Hazel - Cadbury Dairy Milk Hazelnut dan Coklat Susu dengan Buah Badam - Cadbury Dairy Milk Roast Almond. Tinjauan Harian Metro semalam mendapati kebanyakan kedai runcit, pasar raya dan stesen minyak di sini sudah menghentikan jualan dua produk berkenaan serta merta kepada pelanggan. Pekerja kedai serbaneka, Siti Mariam Abdullah, 20, berkata pihaknya kini sedang menunggu ketibaan syarikat pengeluar, Cadbury Confectionery Malaysia (M) Sdn Bhd, untuk mengambil produk berkenaan selepas arahan menghentikan jualan coklat itu dikeluarkan sejak malam kelmarin. “Wakil syarikat Cadbury datang ada pada jam 11.30 pagi bagi memastikan sama ada kami sudah menghentikan jualan kepada pelanggan,” katanya. “Kami juga dimaklumkan sup…

Budak maut terjatuh dari tingkat 15

图片
MANGSA, Muhammad Danial Abdullah, 8. FOTO Zaaba Zakaria
Kuala Lumpur: Seorang kanak-kanak lelaki berusia lapan tahun maut dipercayai terjatuh dari tingkat 15 di perumahan flat Ulu Pudu, Cheras, di sini dalam kejadian jam 6 petang tadi. Difahamkan mangsa Muhammad Danial Abdullah dipercayai bermain di tingkat 15 perumahan berkenaan sebelum terjatuh dari anjung bangunan yang menyebabkan mangsa mati ditempat kejadian. Menurut sumber, mangsa yang merupakan anak kelapan dari 10 adik beradik disahkan meninggal dunia disebabkan kecederaan di bahagian kepala dan badan. Sumber memberitahu siasatan berhubung kejadian masih dijalankan sama ada terdapat unsur jenayah atau sebaliknya. Mayat kini dihantar ke Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia untuk bedah siasat.

Andai kau tahu

Sayangku tahukah kau di dalam hati ini tersimpan perasaan cinta nan suci.

Masih segar di dalam ingatan saat pertama aku melihatmu. Hari itu entah mengapa aku ingin memakai semuanya baru. Baju baru, kasut baru dan seluar juga baru. Hari itu memang aku amat selesa dan yakin dengan penampilan aku kerana aku sedar, walaupun belum ada insan teristimewa dalam hidup aku yang kosong ini, sekurang-kurangnya aku rasa gembira .

Aku lewat hari tu. Punch card hampir merah. Aku berlari masuk ke pejabat tanpa menoleh ke kiri dan kanan. Aku tak sedar waktu tu kau berada di belakang ku. Setelah panik aku hilang , aku dilegakan oleh senyumanmu. Tahukah kau sejak itu aku telah jatuh hati padamu? Tidak , kau tak tahu....


Aku hanya melihatmu semasa majikan ku meminta kau memperkenalkan dirimu. Semasa majikan ku datang dan memperkenalkan nama ku kepada mu, aku senyum kepada mu. Aku senyum dengan ikhlas. Tahukah kau akan itu? Tidak, kau tak tahu...

Aku hairan, setiap kali tiba waktu untuk kau pulang, kau pa…

Tidak pernah lupa hidup susah

图片
Meskipun usianya baru mencecah 12 tahun, namun jika diukur pada dugaan hidup pernah dilaluinya cukup memeritkan. Ditinggalkan bapa ketika dalam kandungan ibu dan dibesarkan serba kekurangan nyata amat memilukan. Namun, seteguh nama ‘Tegar’ yang diberikan ibu tersayang membuatkan bintang cilik terkenal dari Indonesia ini tabah dan cekal mengharungi cabaran hidupnya.
Bagi Tegar atau nama sebenarnya Tegar Septian, inilah takdir yang sudah diatur Allah SWT.

Semoga terus tabah mengharungi dugaan hidup, Tegar kini seronok mengejar impian. Kini, dia bukan sekadar mampu mengubah nasib keluarganya tetapi berupaya memiliki apa saja harta yang diinginkan.
Pada usia masih muda, Tegar sudah memiliki koleksi peribadinya iaitu dua motosikal termasuk tiga gitar dan tiga ukulele. Selain itu, dia juga memiliki tabungan sendiri.

Setahun

Bulan Ogos ni akan genap tempoh aku setahun di situ. Teringat mase aku keje kat sana. Setahun rase lame sangat. Sekarang pun sama. Yang berbeza adalah kerja. Dulu gaji besar kerana tanggungjawab besar. Sekarang gaji sikit tapi aku tenang. Alhamdulillah. Biar lah apa orang nak kata. Diorang bukannya nak tolong aku pun. Buat tambah beban kat aku je ade la.

Kaitan antara haiwan dan fesyen

Apabila fesyen telah disalahguna, maka haiwan-haiwan akan terseksa. Unta hilang bonggolnya apabila dibuat fesyen. Musang juga akan kene cekak. Bawal dibuat tudung. Belut diambil tulang. Kelawar dibuat baju.

Tak payah la...

Aku cakap aku nak buat appointment. Dia cakap dah dekat nak abes sem baru nak. Dia guna perkataan 'hang' . Aku cakap aku busy. At least aku ndak juga telefon. Masalahnya gaji kau tu sebahagian dari orang-orang yang bekerja macam aku. Jangan la terlalu sacrastic sangat. Aku memang betul2 busy. Dah la aku ni babyface ala2 bebudak U . Tak payah la nak menyindir lagi. Aku pun ada perasaan. Ego aku tinggi. Ape la pengajar jenis macam tu. Tak faham aku.


BIODATA AHLI KUMPULAN EXO K & M

图片
                         ~exo m and k~



                                     EXO K

SU HO (수호)
Name :Kim Joon Myung (김준면)
Birthday : May 22, 1991
Height :173 cm
Position: Leader, Lead Vocalist of EXO-K
Blood type : AB
Family: Father, Mother, Older brother (4 years older)
Facts: Got into SM through SM Casting System (2006)
Hobbies/Specialities: Singing, Golf






BAEK HYUN