7 pekerjaan paling membahagiakan di dunia

Ramai orang mengatakan bekerja adalah beban dan kewajiban yang berat, namun bagaimana dengan mereka-mereka dibawah ini yang juga amat sangat menikmati pekerjaan mereka. Berikut 7 Nama Pekerjaan Paling Menyenangkan Di Dunia, yaitu :
1. Pengurus Pulau "Syurga"


Ben Southall, 34, dari Petersfield, berhasil mengalahkan lebih dari 35.0000 sukarela dari seluruh dunia untuk tugas ini. Tau kah tugasnya apa? Berenang, jalan2 di pulau, main main dan istirahat di Pulau Hamilton di Great Barrier Reef, Australia, sambil buat blog untuk promosi pulau ini. Gajinya? 1,11 juta selama 6 bulan! Selama di sana dia tinggal di Villa tiga bilik yang mempunyai kolam renang! Semasa temuduganya, dia datang ke sana dan tinggal selama empat hari. Kemudian melakukan ujian menyelam, makan barbecue percuma dan terus istirehat di SPA. Dia cuma perlu membuat blog, uji renang dan wawancara.2. Penguji Tilam Mewah


Seorang mahasiswi dari Birmingham City University ini benar-benar mendapat pekerjaan impiian ini! Bayangkan saja, dibayar untuk tidur sahaja. Roisin Madigan, 22, mendapat gaji 1.000 Pundsterling atau sekitar 20 juta perak untuk tidur di atas tilam mewah ini. Simon Horn, Ltd, adalah perusahaan yang membuat tilam-tilam mewah ini. Tugasnya unik dan menyenangkan, setidaknya Roisin harus ada di atas tilam mulai jam 10 malam sampai 6 pagi (di showroom perusahaan Simon Horn) dan kemudian membuat blog atas pengalaman tidur setiap hari

3. Penguji Perosotan AirIni pekerjaan yang pasti membuatkan semua orang cemburu kerana kerjanya di belakang meja. Tommy Linch, 29, adalah seorang pekerja yang sudah berkelana sejauh 27.000 batu dalam setahun ini. Ia bekerja untuk syarikat First Choice. Tugasnya? memeriksa ketinggian, kelajuan, kuantiti air, serta pola pendaratan di kolam, plus semua urusan keselamatan. Pada tahun 2008, Tommy sudah memeriksa pelbagai serosotan di Lanzarote, Majorca, Mesir, Turki, Costa Del Sol, Cyprus, Algarve, Dominican dan Mexico. Sedangkan tahun ini sekurang-kurangnya akan berada di Greece, Turki, Florida, Jamaica dan Ibiza.

4. Penguji Anggur


Buat mereka yang gemar minuman ini, ini pekerjaan yang tiada duanya! Bayangkan anda akan berada di tengah-tengah Sonoma County dan "pejabat" anda adalah 450 pembuat anggur! Bayangkan, anda boleh perumahan bebas, boleh belajar membuat anggur, dan kemudian talian dan ngeblog! Kurang apa lagi? Gajinya? 10 juta-an per bulan booooW !!!! Pekerjaan ini diperolehi oleh Hardy Wallace dari Atlanta. Interviewnya sederhana, tinggal bikin video, uplod di Youtube, isi video-nya? Jelasin kenapa kamu adalah orang yang paling tepat buat kerja ini!

5. Penguji Gula-gula


Harry Willsher, 12, adalah kepala penguji Gula-gula! Tugasnya sederhana, dia harus mencoba berbagai Gula-gula yang akan diluncurkan. Ia mendapat pekerjaan ini setelah memenangkan peraduan oleh Swizzell's Matlow. Para penguji peraduan  ini terkagum kagum karena kemampuannya untuk menggambarkan rasa dan bau dari Gula-gula favoritnya, Drumstick Lolly. Dan tugasnya bukan hanya menguji rasa Gula-gula baru, tapi juga mengawasi perkembangan perusahaan mereka ini!


6.Pengarah "Fun" di Muzium


Pekerjaan ini diraih seorang budak lelaki berusia 6 tahun! DIa mendapat pekerjaan unik ini di York's National Railway Museum. Ia menggantikan Andrew Scott, yang bersara. Sam Pointon, bocah 6 tahun ini mengirimkan lamarannya dengan surat bertulisan tangan. Akhirnya Museum mengangkat Sam sebagai pengarah terhormat dengan tugas utama memberikan idea dan saranan bagaimana untuk membuat Muzium itu jadi menyenangkan buat kanak-kanak.


7. Jurugambar Basikal bagi Google Maps


Google akhirnya mempekerjakan dua orang lelaki beruntung ini. Tugas mereka ronda-ronda keliling Perancis dengan basikal unik. Basikal unik ini membawa sembilan kamera, GPS, komputer dan generator, Pentingnya adalah semua peralatan penting agar Google Map dapat muncul dalam bentuk 3D. Hakikatnya mereka dibayar untuk jalan-jalan ke pelbagai pusat sejarah dan pusat pelancongan di Prancis.. dan tentunya...... dibayar.


评论

此博客中的热门博文

Maksud Kod Di Penyata Resit ATM

Tarikh Tayangan Filem Melayu Terbaru

Pesan Dari Tuhan (Cereka Ahad TV3)