Carta 10 Senjata paling berbahaya di dunia (pemusnah besar-besaran)

The Top 10 Weapons Of Mass Destruction
Edwin Starr pernah bertanya dalam lagunya "Perang, ia baik untuk apa?" Sesungguhnya, ia adalah sesuatu yang tidak boleh dimenangi dan tidak boleh diperjuang. Malangnya, abad peperangan dan kemusnahan, termasuk dua perang dunia, seolah-olah yang tidak mencukupi dalam mengajar manusia. sia-sia semua. Senjata sedang sentiasa dicipta yang akan meningkatkan bilangan mangsa dan kecekapan yang membunuh. Membuat senjata telah menjadi kedua-dua seni dan sains.

Hiroshima dan Nagasaki membunuh beribu-ribu orang, tetapi manusia terus mencari jalan untuk memperbaiki mereka. Keputusan adalah senjata yang boleh memusnahkan sebuah negara keseluruhan. Berikut adalah senarai sepuluh senjata pemusnah besar-besaran.

1. Biological Weapons

Senjata biologi menggunakan beberapa jenis virus atau penyakit yang boleh memberi kesan kepada berjuta-juta orang. Bahaya senjata ini adalah bahawa ia boleh menjadi tidak terkawal sekali dilepaskan. Tiada apa yang boleh menghentikannya daripada merebak di luar kawasan sasaran asal. Setiap kali simulasi dibuat di mana sasaran adalah untuk membunuh semua manusia di dunia ini, senjata pilihan sentiasa biologi kerana tidak ada senjata lain mempunyai kapasiti yang berpotensi dan yang sama. Ia adalah senjata yang paling sukar pemusnah besar-besaran untuk mengesan dan mengenal pasti kerana doktor mungkin akan menunjukkan kepada wabak penyakit semula jadi sebelum mengesyaki apa-apa penggunaan senjata biologi. Contoh senjata biologi adalah antraks, tularemia, wabak dan Ebola.

2. Chemical Weapons

Senjata kimia menggunakan bahan kimia yang boleh membawa maut, sama ada dalam bentuk lepuh, darah, tercekik atau agen saraf. Hanya jumlah miniscule diperlukan untuk menjadi berkesan, dan hanya seperti senjata biologi, ia akan menjadi sukar untuk mengawal sekali dibebaskan ke atmosfera. Walaupun dikenal pasti, membersihkannya sehingga boleh menjadi amat sukar dan hampir mustahil. Ia juga akan mengambil banyak masa, wang dan usaha. Ia mungkin yang paling mudah semua senjata pemusnah besar-besaran untuk mendapatkan. Contoh senjata kimia mustard gas, ricin dan lewisite. Bahan kimia ini begitu berbahaya bahawa negara-negara tidak dibenarkan memiliki lebih daripada satu tan ini.

3. Fission Bomb

Senjata nuklear moden mendapatkan tenaga letupan mereka daripada tindak balas pembelahan. Bom pembelahan mendapatkan letupan mereka semata-mata daripada tindak balas pembelahan. Kita semua tahu sebagai bom atom. Dalam senjata ini, uranium diperkaya atau plutonium, yang kedua-duanya adalah bahan yg dpt dibagi, disusun ke dalam jisim genting lampau. Ini adalah jumlah yang diperlukan untuk memulakan tindak balas rantai nuklear yang akan berkembang pesat. Uranium diperkaya boleh dicetuskan oleh sama ada kaedah pistol atau kaedah letupan itu. Plutonium, sebaliknya, hanya boleh menggunakan kaedah letupan yang lebih canggih, di mana bidang sub kritikal dimampatkan beberapa kali ketumpatan dengan menggunakan bahan letupan kimia.

4. Fusion Bomb

Juga dipanggil bom hidrogen, bom gabungan bergantung kepada tindak balas pelakuran antara isotop hidrogen dipanggil tritium dan deuterium. Edward Teller dan Stanislaw Ulam dibangunkan itu di Amerika Syarikat pada tahun 1951, walaupun Andrei Sakharov dapat membangunkan yang sama secara berasingan bagi Kesatuan Soviet pada tahun 1955 Walaupun ia menggunakan senjata pembelahan untuk mencetuskan tindak balas pelakuran, sejumlah besar tenaga yang dihasilkan oleh bom ini datang daripada pelakuran nuklear. Tenaga bom pembelahan digunakan namun untuk memampatkan dan panas bahan api gabungan itu. Ia dianggap senjata yang lebih efisien daripada bom pembelahan, walaupun ia juga lebih sukar untuk mereka bentuk dan melaksanakan. Hanya Amerika Syarikat, Rusia, United Kingdom, Perancis, China dan India telah dapat berjaya meletupkan bom gabungan.

5. Boosted Fission Weapon

Senjata pembelahan dirangsang pada asasnya adalah bom pembelahan yang menggunakan beberapa reaksi pelakuran untuk meningkatkan hasilnya. Reaksi gabungan tidak begitu ketara namun untuk membuat kiraan senjata sebagai bom gabungan. Ia hanya menggunakan neutron yang dihasilkan oleh tindak balas pelakuran untuk meningkatkan kecekapan senjata ini.

6. Neutron Bomb

Senjata ini diletupkan dengan letupan radiasi neutron. Ia pada asasnya bom masin, di mana kobalt atau emas atau bahan-bahan lain yang sesuai mengelilingi senjata. Letupan yang terhasil akan menghasilkan satu jumlah yang luar biasa besar pencemaran radioaktif. Seperti letupan yang dihasilkan adalah agak kecil, infrastruktur tempat dibom akan kekal utuh dan kejatuhan seharusnya kecil. Begitu banyak pencemaran radioaktif yang dihasilkan, bagaimanapun, bermakna bahawa akan terdapat nombor besar mangsa di kawasan yang terjejas.

7. Napalm Bomb

Bom ini dibuat jeli petroleum dan telah digunakan secara meluas sebagai bom pembakar dalam Perang Vietnam oleh Amerika Syarikat. Sudah ada bom pembakar sebelum ini, tetapi ia boleh dengan mudah menelan, jadi pelekat ditambah bagi mencegah pengeluaran dan membolehkan ia menyebabkan lebih berbahaya. Tetapi ia boleh drowsed oleh air, jadi magnesium ditambah supaya air sebaliknya akan membakar dengannya. Dan seolah-olah tidak mencukupi, plumbum juga ditambah untuk menjadikannya beracun. Napalm meletup boleh mencecah suhu 1,200 darjah Celsius.

8. Pure Fusion Bombs

Bom ini menghapuskan keperluan untuk senjata pembelahan untuk mencetuskan senjata. Pembangunan akan menjadi lebih mudah dan lebih cepat kerana ia tidak memerlukan penciptaan senjata pembelahan pertama. A bom gabungan tulen juga mempunyai jumlah yang lebih kurang daripada kejatuhan berbanding bom gabungan biasa kerana tidak akan ada produk pembelahan yang akan tersebar selepas letupan.

9. Radiological Weapons

Ini dianggap sebagai senjata tahap sederhana pemusnah besar-besaran. Ia melibatkan penyebaran bahan radioaktif dengan menggunakan bahan letupan. Walaupun ia mungkin sukar untuk membersihkannya sehingga, kadar kematian yang paling mungkin akan berada di tahap yang rendah.

10. Toxicological Weapons

Senjata toksikologi menggunakan pelbagai racun semula jadi dan buatan. Ini jenis senjata amat berkesan untuk menyebabkan kematian. Rangkaian keberkesanan, bagaimanapun, adalah sangat terhad dan terhad dari segi kawasan. Ia juga relatif lebih mudah untuk membersihkan daripada senjata lain. Ia mungkin yang paling berbahaya dari semua senjata-senjata pemusnah besar-besaran.

评论

此博客中的热门博文

Maksud Kod Di Penyata Resit ATM

Tarikh Tayangan Filem Melayu Terbaru

Pesan Dari Tuhan (Cereka Ahad TV3)