Постоянные читатели

on Leave a Comment

Mengapa orang perempuan mudah pengsan apabila terima berita yang mengejutkan

Aku pun tak reti sangat nak explain dari sudut saintifik. Sikit-sikit boleh lah...

Aku rase ni ade kaitan dengan sistem badan orang perempuan tu sendiri. Sistem badan akan 'shut down' tak silap aku sebab tekanan darah ke otak rendah daripada tekanan normal.

Apabila orang perempuan (biasanya perempuan lemah semangat) terkejut, jantung dan organ dalaman lain berhenti sekejap (beberapa saat). Ini namanya tindakan refleks tatkala otak seperti sukar mentafsir sesuatu perkara (biasanya berita yang mengejutkan seperti kematian dan sebagainya).

Apabila keadaan seperti ini berlaku, seluruh sistem akan berhenti (seperti keadaan kita semasa hendak bersin). Seluruh organ-organ akan 'pause' seketika.  Namun 'kejutan' lebih dasyat daripada bersin kerana kejutan akan menyebabkan 'impulse' juga terhenti. Apabila 'impulse' terhenti, tekanan menjadi rendah sekaligus darah(yang membawa oksigen) ke otak juga berkurangan sekaligus mengakibatkan pengsan.

Aku pun tak faham pe aku cakap ni. Macam ulang-ulang pun ade. Pape je lah.

Yang penting, orang perempuan tekanan darah diorang memang tak berapa kuat berbanding lelaki. Apatah lagi bila menerima berita yang mengejutkan. Memang diorang akan mudah pitam, terus pengsan.


0 comments:

Отправить комментарий

Sebarang komen membina adalah di alu-alukan.

Технологии Blogger.

Start Backlink Code

jubah murahFree Automatic Backlink

Entertainment Blogs
Entertainment blogs


tanda




Backlink Checker SEO Tool by monitorbacklinks.com
link directory


Submit your website to 20 Search Engines - FREE with ineedhits!
SEO Services

link directory
Blogs Directory

Blogarama - The Blog Directory
Photobucket


Blogged.my
My Ping in TotalPing.com





Feedage Grade A rated





Ping your blog, website, or RSS feed for Free

Search Engine


web directory
chrisrossell Blog
HQ Arts BlogsHQ Arts Blogs
Directory submission Test your Internet connection speed at Speedtest.net

pgrnk n ppp


Page Rank


В этом гаджете обнаружена ошибка

fdbrnr

Masukkan email anda untuk mendapatkan tips rahsia buat duit dengan internet.:

Sinopsis, Review, Informasi

ntwkblg