Pages

Followers

Best ke filem Once Upon A Time in Hollywood

Sutradara oleh Quentin Tarantino. Dibarisi para pelakon baru dan lama, terutamanya pelakon otai seperti Brad Pitt dan Leonardo DiCaprio. Watak pelengkap yang menambah seri lagi kepada filem ini (walau telahpun bergelar isteri) iaitu aktress dari Australia, Margot Robbie.

Sebenarnya filem ini kurang mendapat sambutan. Tak percaya, boleh lah gi panggung dan lihat sendiri. Masa aku tengok, 3 kali aku tukar kerusi untuk dapat seat tengah sebab sakit leher tengok sambil teleng. Dan aku selamba tukar seat sebab aku confident takde orang lagi dah nak datang tengok, dan sangkaan aku memang benar. Duration ataupun tempoh tayangan 2 jam 45 minit, dekat 3 jam ooo. Habis je wayang, aku pon terhoyong-hayang. Darah tinggi aku ke tahap yang kritikal. Lansung aku terbaring dalam kereta dekat 2 jam, dan tiket pun aku biar caj dia berjalan sebab aku dah tak larat gile. Rasa dunia ni berpusing-pusing. Aku siap muntah, tu pun tak lega jugak sepenuhnya.Akhirnya, aku gagahkan drive balik dalam keadaan jalan yang jem nak mampus. Arghh..

Sebenarnya aku sendiri pun tak berapa faham keseluruhan jalan cerita filem ni. Yang aku tau, watak utama adalah Leonardo sebagai watak utama dan Brad Pitt sebagai stuntman kepada Leonardo.Margot Robbie pulak sebagai isteri kepada pelakon yang lebih terkenal daripada Leonardo dan Leonardo mengkagumi pelakon terkenal tersebut. Malah, rumah pelakon terkenal tersebut berada di atas bukit, lebih tinggi daripada rumah Leonardo yang juga atas tanah tinggi, tapi tak setinggi pelakon terkenal tersebut.

Dalam filem ni, ada babak lawak Brad Pitt lawan dengan Bruce Lee. Diorang tunjuk Bruce Lee sebagai watak yang suke cakap besar, last-last selambe je kene tapau dengan Brad Pitt. Brad Pitt pulak watak sebagai seorang yang ganas, stuntman lah katakan. Dia dikatakan telah bunuh isterinya sendiri tetapi tidak disabitkan bersalah oleh mahkamah. Ada jugak babak di mana Brad Pitt diserang hippies yang menceroboh masuk ke kediaman Leonardo di mana Brad Pitt ketika itu juga tumpang bermalam di situ.

Oleh kerana tajuknya once upon a time in Hollywood atau dalam bahasa Melayunya suatu ketika di Hollywood, maka aku saspek filem ni adalah berdasarkan kisah sebenar, namun nama serta watak sebenar dirahsiakan. Ape pun boleh lah filem ni bagi aku untuk mengisi mase lapang. at least aku dapat juga idea bagaimana suasana di Hollywood pada zaman 60-an dahulu. Quite interesting. The end.

No comments:

Post a Comment

Sebarang komen membina adalah di alu-alukan.